Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ» ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Με αφορμή την συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας του Σχέδιου  Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση Εθνικού Πάρκου Παρνασσού  ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Νίκος Στουπής κατά την τοποθέτησή του ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Θεωρούμε την Προστασία του Παρνασσού ως θέμα διεθνούς υποχρέωσης της χώρας απέναντι σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς, που με μεγάλη καθυστέρηση αντιμετωπίζουμε.
Η ανθρωπογενής σχέση  με τα  οικολογικά  στοιχεία του Παρνασσού οφείλει να διέπεται από αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι να μπαίνει στην ζυγαριά των συμψηφισμών ανάπτυξη από την μια  και οικολογία από την άλλη. Να μην αντιμετωπίζεται το Παρνασσιακό Τοπίο ως κατάρα αλλά ως ευλογία για την παραμονή των ανθρώπων σε αυτό.

Με την έννοια αυτή  διαφωνούμε σε πολλά με την προσέγγιση των Δήμων που είναι στην κατεύθυνση  όχι προστασίας του Παρνασσού από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά νομιμοποίησης της ήδη πραγματοποιηθείσας ευρύτερης παρέμβασης και δημιουργίας προϋποθέσεων για νέες ανθρώπινες παρεμβάσεις επί των οικοτόπων του βουνού. Για αυτό και διατυπώνουμε θετική ψήφο επί της αρχής του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, τονίζοντας πως αυτό δεν έχει ανάγκη από ελαστικοποίηση των προβλέψεών του αλλά από αποσαφήνιση των Οικολογικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την ανάγκη συγκρότησης του Παρνασσού ως Εθνικού Πάρκου και της περαιτέρω διαφύλαξής τους με σχετικές Νομοθετικές Ρυθμίσεις.
Από την εισήγηση της Υπηρεσίας αποδεχόμαστε τα σημεία που αναφέρονται στην σύγχρονη, επιστημονική  και σαφή οριοθέτηση των ζωνών προστασίας κατά ΕΓΣΑ, την ανάγκη διατύπωσης μεταβατικών διατάξεων και επανελέγχου μετά από εξαετία, την δυνατότητα εξέτασης ζωνών οικοανάπτυξης  ιδιαίτερα στις ζώνες που περιβάλλουν τις αστικές περιοχές, και την ανάγκη ύπαρξης Φορέα Διαχείρισης με ενίσχυσή του Διοικητική, σε Προσωπικό και κυρίως Οικονομικά, κόντρα στους μνημονιακούς σχεδιασμούς περί οριζόντιας κατάργησής τους Πανελλαδικά .
Ωστόσο θεωρούμε λαθεμένη την ακολουθούμενη ως σήμερα διαδικασία για αυτό και προτείνουμε την συνέχεια της Διαβούλευσης με τις εξής Πρόνοιες:
Η Ομάδα Μελέτης να συναντηθεί κατά Δήμο με τους Φορείς και την Δημοτική Αρχή, να ακούσει τις απόψεις τους και να τοποθετηθεί επί αυτών. Σε επίπεδο Περιφέρειας να συγκροτηθούν δύο Επιτροπές  μια Υπηρεσιακή Επιτροπή με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και οπωσδήποτε Δασικών Υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης και μιας Διαπαραταξιακής Πολιτικής Επιτροπής Αιρετών με τις οποίες θα διαβουλευθεί η Ομάδα Μελέτης. Κατόπιν το θέμα να εισαχθεί για οριστική συζήτηση και απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως έγινε και με το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου