Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

H Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας απέρριψε ομόφωνα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ Χαλκίδας



ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ  ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ – έστω και με την πολυεθνική της μορφή – ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ, ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Με την παρέμβαση και την αποφασιστική συμβολή του εκπροσώπου της Παράταξης Ριζοσπαστική –Οικολογική Συνεργασία η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας απέρριψε ομόφωνα την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ Χαλκίδας. Καθοριστική η παρουσία της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας , που βοήθησαν ώστε η Κυβερνώσα πλειοψηφία της Περιφερειακής Επιτροπής να αλλάξει γνώμη στην συζήτηση.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης ο κος Στουπής δήλωσε:
 «Έχοντας πλήρη άποψη του θέματος, αλλά και συνείδηση του γνωμοδοτικού χαρακτήρα της απόφασής μας και πως όλα θα κριθούν πολιτικά σε κυβερνητικό επίπεδο και  σε καθεστώς φας – τρακ που έχει υιοθετήσει το ΥΠΕΚΑ ως πολιτική της «τροικας εσωτερικού» δίνοντας «γη και ύδωρ» στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και του Δημόσιου Χώρου, συμβάλλαμε καθοριστικά ώστε η Επιτροπή να  καταψηφίσει ομόφωνα  την εισήγηση της Υπηρεσίας που πρότεινε την έγκριση της ΜΠΕ,  προβάλλοντας  4 κυρίως  λόγους:
Α. Πολιτικούς. Η  ΑΓΕΤ με τις συγκεκριμένες αιτούμενες δραστηριότητες ανατρέποντας τον στρατηγικό της σχεδιασμό από μονάδα βιομηχανική (β! γενής δραστηριότητα) σε εμπορική (γ! γενής δραστηριότητα) αλλάζει το αναπτυξιακό προφίλ της Περιοχής. Ταυτόχρονα, είναι η επιχείρηση που με την πολιτική της απέναντι στους εργαζόμενους-  ιδιαίτερα στην σημερινή  μνημονιακή  εποχή- καθίσταται ο πιλότος ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών κατακτήσεων όπως η τρόικα απαιτεί
Β. Περιβαλλοντικούς. Με όσα αιτείται η ΑΓΕΤ  ουσιαστικά δεν ενσωματώνει οποιαδήποτε κατ ελάχιστο περιβαλλοντική πρακτική αφού: -συνεχίζει να εξαντλεί τους υπόγειους υδροφορείς και δεν αξιοποιεί το νερό του παρακείμενου Δημοτικού Βιολογικού Καθαρισμού,
-συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως βασικά καύσιμα το πετ κωκ (55%) και κάρβουνο(45%) των βιοκαυσίμων συμμετεχόντων στο μίγμα μόνο κατά 0,03%, και,
- δεν δεσμεύεται για την σύσταση σταθμού μέτρησης της ρύπανσης, που παράγει, με on-line καταγραφές που να παρακολουθούνται από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση
Γ. Νομικούς   Δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία υποβολής της ΜΠΕ ως η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Εύβοιας γνωμοδοτεί αλλά κυρίως γιατί οι προτεινόμενες δραστηριότητες έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του υφιστάμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Περιοχής.
Δ. Λόγους Αφερεγγυότητας, της συγκεκριμένης εταιρείας όλο το προηγούμενο διάστημα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων και της κοινωνίας σε όσα η επιχείρηση επαγγέλλεται.
Η τοπική κοινωνία σε παλιότερες εποχές στην Χαλκίδα, το Αλιβέρι και τον Βόλο,  έδωσε το φιλέτο της γης της, τον αέρα της, την θάλασσά της και τα λιμάνια της , σε Έλληνες Επιχειρηματίες για την ανάπτυξη της ντόπιας τσιμεντοβιομηχανίας και την ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας .
Για τον σκοπό αυτό και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας (που σήμερα έφτασαν στο ναδίρ)  επέδειξε μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερη ανοχή σε περιβαλλοντικές παραβάσεις κατά την λειτουργία των εργοστασίων τους.
Ως εδώ όμως και μη παρέκει . Σαφώς, σήμερα ιδιαίτερα ,  μας ενδιαφέρουν και δεχόμαστε την παραμονή των τσιμεντάδικων ως τέτοια για την παραγωγή και μόνο τσιμέντου. Οποιαδήποτε αλλαγή ή μετατροπή της χρήσης τους από την πολυεθνική LAFARGE συνιστά παραβίαση των όρων του τοπικού κοινωνικού συμβολαίου και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. 
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος φρονούμε πως πρέπει να απασχολήσει το Περιφερειακό. Συμβούλιο, και θα φροντίσουμε για αυτό
Η αλλαγή στάσης της Κυβερνώσας πλειοψηφίας κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή δείχνει πως ο συστηματικός  διάλογος επί της ουσίας και όχι η τυπική πολιτική αντιπαράθεση μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχε αποτελέσματα. Το γεγονός κυρίως πιστώνεται στην δυναμική και τεκμηριωμένη παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνικών φορέων(Σωματείο Εργαζομένων, Εργατικό Κέντρο, Δήμος), και βεβαίως δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου