Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

• Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων μπορεί να καλύψει υπαρκτές ανάγκες εξυγίανσης του συστήματος εμπορίας τους.

•    Η δημιουργία  Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων μπορεί να καλύψει υπαρκτές ανάγκες εξυγίανσης του συστήματος  εμπορίας τους.
•    Η πραγματοποίηση του  με την εμπλοκή Δημόσιων Φορέων ( Πανεπιστήμιου – Οπεκεπε –Ερευνητικών Κέντρων) , είναι χρονικά ώριμη , τεχνικά εφικτή και οικονομικά μικρού κόστους
•    Η Περιφέρεια να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία
Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ θέτει το θέμα ίδρυσης Ηλεκτρονικού Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με κέντρο την Βοιωτία.
Αναφερόμενος σε ενέργειες που ήδη έχει κάνει προτείνει την σύγκλιση άμεσης σύσκεψης με φορείς που ήδη έχουν δουλέψει σχετικά επί του αντικειμένου του ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου ( Πανεπιστήμιο – Οπεκεπε –Ερευνητικά Κέντρα)
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή

ΠΡΟΣ:
κ. Σταμάτη Καπελέρη, Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
κ. Κλέαρχο Περγαντά, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

ΑΛΙΒΕΡΙ    15/12/2012   
Κε Αντιπεριφερειάρχα,
Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν δύο πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετείχε ως διοργανώτρια η Περιφέρεια μας,  που αφορούσαν θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας , τις οποίες και παρακολούθησα. Αναφέρομαι στην εκδήλωση για θέματα πρωτογενή τομέα της Κύμης και στο 2ο Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα της Λιβαδειάς.  
Ανεξάρτητα των προσεγγίσεων που κάποιος θα μπορούσε να έχει για την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, τον τρόπο διεξαγωγής τους, είτε ακόμα και κυρίως για το περιεχόμενο των όσων ακούστηκαν , θα ήθελα να σταθώ σε δύο παρουσιάσεις που μου έκαναν εντύπωση.
1. Στην ΚΥΜΗ είχαμε την  παρουσίαση μιας πρώτης δουλειάς από το  ερευνητικό έργο Smart-AgriFood  που από τις αρχές Απριλίου 2011, ο ΟΠΕΚΕΠΕ  και  το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν ενεργά. Η συγκεκριμένη δουλειά  εστιάζει, μέσα από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), σε εφαρμογές που σχετίζονται με α) την έξυπνη γεωργία με τη βοήθεια αισθητήρων β) την έξυπνη οργάνωση και καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας και γ) την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών (π.χ., αγοραστές, τελικοί καταναλωτές) σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα που καταναλώνουν, ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια χρήσιμη μεθοδολογία ιχνηλασιμότητας.
2. Στην Λιβαδειά παρουσιάστηκε μια δουλειά του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης Λιβαδειάς του Πανεπιστημίου Στερεάς, που κάτω από τον τίτλο πράσινη ανάπτυξη στην γεωργία , φιλοδοξεί να παρέμβει ηλεκτρονικά στον δρόμο των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
Επίσης να συνδέσω τις δύο αυτές παρουσιάσεις με το  γεγονός ότι ολοκληρώθηκε σε επίπεδο Βοιωτίας το Πρόγραμμα Λαιφ που αφορούσε την καταγραφή και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων από την εξάσκηση της γεωργίας στο Κωπαιδικό Πεδίο, πράγμα που μας έχει αφήσει τεράστιες ποσότητες γνώσης για το θέμα και σημαντικά επιτυχημένες πιλοτικές  γεωργικές εφαρμογές .
Συνδυάζοντας όλα τα πάρα πάνω, μου γεννήθηκε η πεποίθηση, πως από διαφορετικούς δρόμους   έχουμε μια τεράστια βάση δεδομένων και έτοιμης δουλειάς που μπορεί εύκολα να εξελιχθεί και να υποστηρίξει την άμεση λειτουργία ενός ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟΥ σε επίπεδο Περιφέρειας, με πρώτη εφαρμογή του την γεωγραφική ενότητα της Βοιωτίας .
Συζήτησα το θέμα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κορμέντζα και τον Καθηγητή Πρόεδρο του Πανεπιστημίου  κ. Μπότσαρη, επιβεβαίωσα την πεποίθησή μου ότι πρόκειται για μια ρεαλιστικά εφαρμόσιμη ιδέα, που παρουσιάζει μάλιστα και ενδιαφέρουσες δευτερεύουσες συνέργιες, και εξακρίβωσα την διάθεσή τους να συνεργαστούν για την προώθηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Σημειώστε , πως συντονιστής εταίρος του Λαιφ είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, και πως το  Smart-AgriFood  βρίσκεται σε εξέλιξη , γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους. Επίσης είχα και μια σύντομη συζήτηση με τον Δήμαρχο Λιβαδειάς στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου, όπου αντιλήφθηκα την συμφωνία του με την προσέγγισή μου. 
Κατόπιν όλων τούτων θεωρώ ώριμο, χρήσιμο και επιβεβλημένο να πάρετε άμεσα πρωτοβουλία  σύγκλησης σύσκεψης εργασίας με τους προαναφερόμενους εκπροσώπους των Φορέων (ΟΠΕΚΕΠΕ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ σε πρώτη φάση), καθώς πιθανά και της υπηρεσίας, αφού φροντίσετε να πάρει ο ένας φορέας υλικά από την δουλειά του άλλου να ενημερωθεί – προετοιμαστεί, και να ανιχνεύσουμε πρακτικά και συγκεκριμένα  δυνατότητες - προϋποθέσεις υλοποίησης αυτού του στόχου, που είναι συμβατός με τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα και θα καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη.
Σε αναμονή της Πρωτοβουλίας σας και με εκφρασμένη την ετοιμότητα συμμετοχής σε αυτήν,
Με τιμή
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου