Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

H Στερεά δικαιούται τουλάχιστον δύο Ερευνητικά Ινστιτούτα! Η λογική επιβάλλει η έδρα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών να είναι η Ευρυτανία!

Σε συνέχεια  της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην Ευρυτανία  στις 28-2-2011, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Βίτσα και τον Νίκο Στουπή, με επιστολή του στο Περιφερειάρχη κ. Περγαντά, στους αντιπεριφερειάρχες Ευρυτανίας κ. Καραμπά και Πρωτογενή Τομέα κ. Καπελέρη, και στον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Μπακογιάννη, ο επικεφαλής της ΡΙΖ.Ο.Σ.Σ.Ε. Πε-ριφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής  ζητά «την οργανωμένη παρέμβαση της Περιφέρειας»  για να διεκδικήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με έδρα την Ευρυτανία  :

•    το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών  ή το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ που εποπτεύεται από το Υπ. Αγροτικής Ανά-πτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
•    μέρος της Πρακτικής  Άσκησης φοιτητών και σπουδαστών  των Δασικών Τμημάτων Πανεπιστη-μιακού και Τεχνολογικού Επιπέδου.
Η παραχώρηση  των αναγκαίων διαθέσιμων Δημόσιων εκτάσεων και η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δασαρχείου στα Φουρνά, αλλά και του εργοστάσιου επεξεργασίας ξύλου, όπως και η ομοθυμία των τοπικών φορέων είναι ισχυρό πλεονέκτημα.
Η αναγκαιότητα είναι εξόφθαλμα εμφανής, γιατί θα υποστηριχθεί σημαντικά το Δασικό οικοσύστημα της δεύτερης καθαρότερης περιφέρειας της Ευρώπης, και θα αποκτήσει σάρκα και οστά η περίφημη αποκέντρωση.
Το θέμα καθίσταται επίκαιρο αφού το ΥΠΑΑ-Τ  στα πλαίσια των επιχειρούμενων συνενώσεων των εποπτευόμενων οργανισμών του, επανακαθορίζει τα ινστιτούτα και τα όρια δραστηριοποίησης τους».
Συνεχίζοντας ο κ. Στουπής καταλήγει:
«Στους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑ-Τ, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα, έχει «ξεχαστεί» η Περιφέρειά μας. Γνώμη μας είναι πως θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την δημιουργία Ινστιτούτου Φυτικής παραγωγής Στερεάς Ελλάδας ή την μετονομασία αυτού της Θεσσαλίας σε Κεντρικής Ελλάδας με πα-ράρτημα στην Στερεά, και οπωσδήποτε το Ινστιτούτο Εδαφουδατικών Πόρων»
Η πολιτική πρωτοβουλία της ΡΙΖ.Ο.Σ.Σ.Ε. έρχεται να προστεθεί και να ενισχύσει το αίτημα της Τοπι-κής Κοινωνίας της Ευρυτανίας να αναβαθμιστεί το Τμήμα του ΤΕΙ και να ιδρυθεί νέο Πανεπιστημιακό τμήμα Φυσικής Αγωγής Χειμερινών σπόρ, και κυρίως έρχεται να συμπληρώσει ένα αναγκαίο στοιχείο σε μια αναπτυξιακή διαδικασία που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, καθώς και να διορθώσει μια αδικία σε βάρος της Περιφέρειάς μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου