Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Μια τυχαία περίπτωση ενός αυτονομημένου golden boy (πράσινης και μπλε υφής) ή το σύνηθες σύμπτωμα ενός σάπιου Πολιτικού Συστήματος;

Του Νίκου Στουπή ,  Περιφερειακού Συμβούλου, και  Στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Tα πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα όσα διημείφθησαν κατά τις συζητήσεις σε θεσμικά όργανα της Περιφέρειας σχετικά με τον πολυθεσίτη στην Εταιρεία Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς & Θεσσαλίας (ΑΝΔΙΑ) Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, έφεραν στο φως την αθέατη πλευρά του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας:
•    Την διαπλοκή και την διαφθορά…
•    Τον κόσμο των «golden boys», των «ημετέρων» και των «τρωκτικών» που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα…

Πως αλλιώς άραγε να χαρακτηρίσεις μερικούς «νεοέλληνες» κρατικοδίαιτους υπαλλήλους, μικρομεσαία «πολιτικά» (!) στελέχη που ορκίσθηκαν να υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση, που «κρατούν» δύο θέσεις εργασίας, στοιχίζοντας στο ελληνικό δημόσιο όσο περίπου ένας υπουργός ; Την ώρα και στην Περιφέρεια που η ανεργία είναι 23%, που η κάθε οικογένεια έχει από 1,5 άνεργο,  που περιθωριοποιούνται 3.500.000 άνθρωποι από το  παραγωγικό δυναμικό της χώρας και διαλύεται η κοινωνία.
Μεσούσης της κρίσης και των υποκριτικών κραυγών της «Τρόικας εσωτερικού» (Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη) περί  «εξορθολογισμού» της Δημόσιας Διοίκησης, φαίνεται ότι: «παράγοντες», «σύμβουλοι και παρα-σύμβουλοι» που ανδρώθηκαν στην περασμένη εικοσαετία από το Πασοκικό- Νεοδημοκρατικό σύστημα εξουσίας συνεχίζουν το «πάρτι»….
Την ίδια στιγμή, το τοπικό πολιτικό σύστημα σφυρίζει αμέριμνα, ρίχνοντας υποκριτικά ευθύνες εν γένει στο πολιτικό σύστημα !!!
Ωστόσο  σήμερα η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά τον ένοχο…
Γνωρίζει πως το πολιτικό σύστημα δεν είναι γενικό και αόριστο…Έχει όνομα,  διεύθυνση, τηλέφωνο . Συγκροτείται από το πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που άσκησε και ασκεί εξουσία. Και βέβαια το ηθικό πρέπει να είναι και νόμιμο. Αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό ! 

Το όλο θέμα που αποκαλύφτηκε, άνθησε μέσα σε ένα «θερμοκήπιο» των «νέων σταθερών» που εισέβαλλαν στη δημόσια ζωή, που εξέθρεψε και το σημερινό πολιτικό προσωπικό της χώρας μας που ασκεί εξουσία μακρυά από τις Δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας
Η πρώτη «σταθερά» : Αποκαλύπτεται η πικρή αλήθεια (πικρή, αλλά αλήθεια) ότι στην ελληνική κοινωνία είκοσι και πλέον συναπτά έτη στην διαδρομή εκπασοκισμού της ελληνικής κοινωνίας, στο όνομα του σοσιαλισμού των Παπανδρέου, στο όνομα χαϊδέματος δήθεν λαϊκών συμφερόντων, του βολέματος των δικών μας παιδιών,  του «τώρα ήρθε η ώρα μας» ή του ωχαδερφισμού αφού άλλος πληρώνει, φτιάχτηκαν χιλιάδες μικροί και μεγάλοι Τσοχατζόπουλοι και Χριστοφοράκοι.
Κράτος και θεσμοί αποτέλεσαν το παρανάλωμα του «αγώνα» του πολιτικού προσωπικού για πλουτισμό και εξουσία.
Ωρύονται και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα σήμερα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ για τα επίπεδα της διοίκησης όταν αυτά στελεχώθηκαν από τα χιλιάδες γαλάζια και πράσινα παιδιά, τα «δικά τους παιδιά» τα παιδιά που ήταν συνήθως αποτυχημένοι πολιτευτές, ή κατ επάγγελμα πολιτευτές, που αφού δεν μπορούσαν να ανέλθουν στην πολιτική έκαναν αυτό που τους απέμενε : να χρησιμοποιούν την μικρομέγαλη εξουσία τους για να πλουτίσουν.
Η δεύτερη «σταθερά»:  Οι προγραμματικές περίοδοι από το Α΄ Β’ Γ’ ΚΠΣ μέχρι το ΕΣΠΑ, εκτός των κοινοτικών κονδυλίων για την χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων στην χώρα μας έφεραν και δημιούργησαν μια ιδιότυπη «κοινωνική κάστα» παιδί «καθ εικόνα και ομοίωση» της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που υπηρετούν. Την κάστα των δήθεν «συμβούλων», των «ημέτερων»,  των «κολλητών», των «ειδικών», αυτών που «είχαν γνωριμίες και επαφές» (συνήθως από τις αφισοκολλήσεις στο πανεπιστήμιο με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ) με τα Κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτή η στρατιά ακόμα και σήμερα ζει και βασιλεύει.  Με την ανοχή των φορέων που συμμετέχει, διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα, σήμερα «πιο επιθετικά», βλέποντας το τέλος της να πλησιάζει.
Η τρίτη «σταθερά»: Στην εικοσαετία που πέρασε, στήθηκαν-κυρίως από την Αυτοδιοίκηση-εκατοντάδες δημόσιοι-ημιδημόσιοι φορείς ανάπτυξης και διαχείρισης των Κοινοτικών προγραμμάτων (στην Στερεά μετράμε  περί τα 90 τέτοια σχήματα), με στόχο την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Τα σχήματα αυτά*  δίνουν την εντύπωση των of shore εταιριών   με την πατέντα βεβαίως του Δημοσίου αυτή την φορά, αφού κανείς δεν ξέρει ποίοι είναι οι μέτοχοι στην πορεία αλλαγής των ρόλων,  μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Κανείς, δεν θυμάται ποιοι είναι οι αρχικοί σκοποί αυτών των σχημάτων παρά μόνον οι διαχειριστές, που συνήθως παραμένουν σταθερά οι ίδιοι στις θέσεις τους (οι Κυβερνήσεις πέφτουνε οι «σύμβουλοι» παραμένουν). Αυτοί οι επιτήδειοι πολυθεσίτες που αμείβονται εύκολα, παχυλά, χωρίς κούραση, προσφέροντας υψηλής-τάχατες-αξίας τεχνογνωσία και υπηρετώντας το δημόσιο (!) συμφέρον. Η ενασχόληση βεβαίως με την «πολιτική» και με τα κοινά είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα, η νομιμοποιητική βάση του ρόλου τους.
Από αυτήν την πλευρά κατανοεί κανείς την «ένοχη σιωπή» που διακρίνει τους φορείς που συμμετέχουν στην ΑΝΔΙΑ. Αλήθεια δεν θα έπρεπε να υπάρχει ήδη μια ανακοίνωση των μελών του ΔΣ της για τα όσα καταμαρτυρούνται στον Φορέα και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) για το στέλεχός της;. 
Μήπως προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τον Πάγκαλο;
Στο χέρια της Πλειοψηφίας  της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι  να πάρει την μία ή την άλλη θέση για τον καταγγελλόμενο «δικό της»  Περιφερειακό Σύμβουλο .
Να τον  καλύψει, να κρατήσει ουδετερότητα ή να τον αποπέμψει από τις γραμμές της όσο αυτός δεν παραιτείται.
Ωστόσο κανείς δεν δικαιούται να σιωπά, να μιλά ανέξοδα στα κρυφά και στα μουλωχτά, εκεί στα παρασκήνια και στα προσυμβούλια, εκεί όπου ο καθείς μπορεί να λέει ότι θέλει…Υποχρεούται να τοποθετείται δημόσια και θαρραλέα, διεκδικώντας την χαμένη τιμή του πολιτικού προσωπικού, των ιδεών και των πολιτικής, εάν φυσικά  μπήκε στην αυτοδιοίκηση για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον…
Με την σιωπή απλά θα δικαιώνει τον Πάγκαλο...και θα νομιμοποιεί αργά και σταθερά το ακροδεξιό ρεύμα της Χρυσής Αυγής και όσα επαίρεται ο αρχηγός τους Μιχαλολιάκος «δεν μας πειράζει που θα μας πούνε Ναζί, αλλά κανείς δεν θα τολμήσει να μας πει κλέφτες και απατεώνες»…

1-8-2012 / Νίκος Στουπής

YΓ.1. : Θέλουν δεν θέλουν πάντως μερικοί δεν θα αποφύγουν τον πολιτικό έλεγχο.  Σύντομα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα φέρουν το θέμα στη Βουλή. Θεωρώ πως έτσι ή αλλιώς οι  ανεξάρτητες αρχές και εξουσίες θα κάνουν την δουλειά τους.

YΓ.2. : Για τις αναπτυξιακές θα επανέλθουμε σύντομα με νεώτερη παρέμβασή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου