Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

•    Πολιτικό στοιχείο δημοκρατίας και διαφάνειας η υποστήριξη της Υποψηφιότητας Στουπή  για την Οικονομική Επιτροπή

•    Αναλογικότερη και αντιπροσωπευτικότερη σύνθεση του Προεδρείου

•    Άμεση ενεργοποίηση, ως δεύτερης, Περιφερειακής Επιτροπής   Κοινωνικής Πολιτικής 

Με επιστολή του στον Περιφερειάρχη τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τους Επικεφαλής των Παρατάξεων και τους Περιφερειακούς  Συμβούλους, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ παρεμβαίνει ευθέως πολιτικά στις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής για την εκλογή νέου Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και νέας Οικονομικής Επιτροπής.
Καταθέτει την πρόταση για πιο αναλογικό και αντιπροσωπευτικό Προεδρείο με την εναλλαγή ισόχρονα το επόμενο διάστημα της θητείας τους, της μεν θέσης του αντιπροέδρου ανάμεσα στις δύο παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης ( Χειμάρα – Χρονά) της δε θέσης του γραμματέα, ανάμεσα στις τρείς παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης  (Παπανδρέου – Στουπή  -Σπανούδη).
Προτείνει την άμεση ενεργοποίηση - λειτουργία Περιφερειακής Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ως  δεύτερης επιτροπής (όπως προβλέπει ο Καλλικράτης),  απόρροια των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων των μνημονίων επί του πληθυσμού και των πολιτών της Περιφέρειάς μας.
Και κυρίως ανακοινώνει πως,  για λόγους διαφάνειας , δημοκρατίας, και των νέων πολιτικών συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί, διεκδικεί για λογαριασμό του πολιτικού χώρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί - αυτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της ευρύτερης Αριστεράς - την συμμετοχή του στην Οικονομική Επιτροπή που αποτελεί το κρισιμότερο όργανο από άποψη αρμοδιοτήτων στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή
Αλιβέρι 04 / 01/ 2012
                                                         ΠΡΟΣ
                   κ. ΚΛ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ , Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

                  κ. ΔΗΜ. ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗ , Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

                                              ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
κ. ΑΘ. ΧΕΙΜΑΡΑ,   Επικεφαλή μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Τ. ΧΡΟΝΑ, Ν. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ. ΣΠΑΝΟΥΔΗ,  Επικεφαλείς ελάσσονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου

κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους

ΘΕΜΑ: «Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκλογές για
             τις Επιτροπές του »
                                                                             
Αγαπητοί κύριοι,
      Δια της παρούσης και με ευκαιρία έναρξης της 2ης ουσιαστικά συνόδου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα θέλαμε να επαναφέρουμε προς συζήτηση παλιότερες θέσεις μας όσον αφορά μέτρα  διεύρυνσης της Δημοκρατίας στη λειτουργία του, ξεκινώντας από την εκλογή Προεδρείου και Επιτροπών.
      Είναι σαφές πως οι διαδικασίες που αφορούν την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής καθορίζονται από  τον Ν.3852/2010 και την 42 Εγκύκλιο/ Υπουργική Απόφαση 71352/ 14-12-2010.  Το Περιφερειακό Συμβούλιο όμως, κατά την γνώμη μας, οφείλει στα πλαίσια του Νόμου και ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού ,  να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα βαθαίνουν την δημοκρατία, θα υπηρετούν την διαφάνεια και θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα δράσης του. Κάτι τέτοιο,  θα διασφάλιζε την εκφρασθείσα βούληση του νομοθέτη όσον αφορά την «συγκρότηση του 2ου βάθρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια μιας δημοκρατικά αποκεντρωμένης Διοίκησης», θα συμπλήρωνε τα κενά και ελλείψεις του θεσμού που εμφανίστηκαν από  τα πρώτα του κιόλας βήματα, θα ικανοποιούσε το δημοκρατικό λαϊκό αίσθημα .
Οι εκλογές για Προεδρείο και Οικονομική Επιτροπή προσφέρονται ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργήσει με μια τέτοια ακριβώς αντίληψη αρχών που θα στηρίζεται πρωτίστως στην αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα.

                                                                                                   Αγαπητοί κύριοι,
      Στα πλαίσια των προηγούμενων γενικών αναφορών θεωρούμε ότι:
1.    Όσον αφορά την Εκλογή Προεδρείου θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία να μοιραστούν την αντιπροεδρία στην 2η θητεία εξ ημισείας η δεύτερη (« ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και η τρίτη («ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ») παράταξη.
Για δε την θέση του γραμματέα να πάμε ανά ισότιμο χρονικό διάστημα (μπορεί να προσδιορισθεί επακριβώς) με αμοιβαίες πολιτικά παραιτήσεις, όταν πληρώνεται ο συμφωνημένος χρόνος, να την μοιραστούν οι υπόλοιποι κατά αλληλουχία της σειράς εκλογής τους («ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»  - «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»).
     2.      Όσον αφορά την Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής,  που εξ αρμοδιοτήτων πανθομολογούμενα κρίνεται ως από τις πιο σοβαρές στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, και με δεδομένο ότι η εκλογή της αφίεται απ ευθείας στην επιλογή συνολικά του Συμβουλίου,  θα μπορούσαμε στα πλαίσια κάποιας πολιτικής αρχών, και με  συμφωνία της όλης αντιπολίτευσης, εκφρασμένης και ονομαστικά, να καταλήξουμε ότι οι τακτικές θέσεις της μειοψηφίας θα περιλαμβάνουν και δυνάμεις που στην πρώτη σύνοδο λειτουργίας της δεν συμμετείχαν.
       Ταυτόχρονα και στα πλαίσια της   σημερινής συγκυρίας με την οικονομική κρίση , την κρίση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, με την αμφισβήτηση και τελικά την μνημονιακή υπονόμευση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου,  όπου το αίτημα της κοινωνίας για πλήρη διαφάνεια και απόλυτα χρηστή διαχείριση κάθε τι Δημόσιου καθίσταται πρωτεύον και επείγον, με την σταθερά διαχρονικά αποτυπωμένη, και μέσω εκλογών, αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών , καθίσταται πια δημοκρατική ανάγκη η συμμετοχή εκπροσώπου από τον πολιτικό χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ και της ευρύτερης Αριστεράς, στην Οικονομική Επιτροπή.
         Με την έννοια αυτή ακριβώς, και θέτοντας πολιτικά το θέμα στην δημοκρατική συνείδηση κάθε Περιφερειακού Συμβούλου, καταθέτουμε την υποψήφιότητα μας για την εκλογή μας στην  συγκεκριμένη Επιτροπή

Αγαπητοί κύριοι,
Επί ευκαιρία επίσης της εκλογής των Επιτροπών θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα γενικότερο θέμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 164 του Ν, 3852/2010 (Καλλικράτης) δίνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο η δυνατότητα για «σύσταση έως και δύο (2) επιτροπών, στις οποίες το συμβούλιο μεταβιβάζει αρμοδιότητές του για συγκεκρι¬μένους τομείς περιφερειακής πολιτικής, που ορίζονται α¬πό αυτό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερό¬τητες της οικείας περιφέρειας».
     Με αυτήν ακριβώς την αντίληψη θεωρούσαμε και θεωρούμε την ανάγκη συγκρότησης Επιτροπών – έστω και άτυπων - στα πρότυπα της Βουλής και με θεματικό περιεχόμενο την βάση συγκρότησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων (όπως έστω και λειψά λειτούργησε η Επιτροπή Πρωτογενή Τομέα ή η Επιτροπή για τα κουνούπια).
      Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα δύο χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έκρινε και  προχώρησε στην συγκρότηση των Επιτροπών,  στην βάση των νομικών προβλέψεων,  ενεργώντας την μια εξ αυτών (Περιβάλλοντος).
     Σήμερα στην βάση και των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων των μνημονίων επί του πληθυσμού και των πολιτών της Περιφέρειάς μας, όπου πλατιά λαϊκά στρώματα ολοένα και περισσότερο βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση, η αιρετή περιφέρεια θα πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα τους για να επεξεργάζεται, να προτείνει, να διεκδικεί και να εφαρμόζει προγράμματα κοινωνικής ελάφρυνσης και αλληλεγγύης. Με την έννοια αυτή φρονούμε ότι καθίσταται αναγκαία η συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής .
      Ταυτόχρονα σαν  παράταξη θεωρούμε ότι η Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να είναι το κυρίαρχο, ουσιαστικό και αποφασιστικό όργανο για όλες τις σοβαρές υποθέσεις που απασχολούν τη περιφέρεια.
     Με την έννοια αυτή δεν θεωρούμε ορθή την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του, έστω και με την αίρεση της παραγρ. 3 του άρθρου 164 («το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες που είχε μεταβιβά¬σει στις περιφερειακές επιτροπές»). Η λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος μπορεί να διευκόλυνε  την λειτουργία  του Συμβουλίου εξοικονομώντας του χρόνο, του στέρησε όμως ένα από τα λίγα σημαντικά αντικείμενα ενασχόλησής του.
Αναμένοντας την Πολιτική σας τοποθέτηση επί των θεμάτων της επιστολής μας,

Με τιμή
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ,
Περιφερειακός Σύμβουλος Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου