Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Να τους σταματήσουμε πριν μας καταστρέψουν ολοσχερώς



Σε δήλωσή του για τον αγωνιζόμενο Αγροτικό κόσμο και για την βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν χτες στην Ανθήλη Λαμίας  οι αγρότες της Φθιώτιδας  και της Βοιωτίας , ο Επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής συνεργασίας κ. Νίκος Στουπής τόνισε τα εξής :
« Τα ίδια προβλήματα που έχουν πυροδοτήσει τον ξεσηκωμό της αγροτιάς σε όλη την χώρα μπορεί να μην επιτρέπουν την φυσική μου παρουσία στα μπλόκα των αγροτών της Περιφέρειάς μας, η καρδιά μου και η ψυχή μου όμως βρίσκεται δίπλα τους , και η παρουσία των τοπικών συντρόφων μου που πρωτοστατούν στους αγροτικούς αγώνες και στα κινήματα αλληλεγγύης του, καλύπτουν την φυσική μου απουσία.
Η παράταξή μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές, συμπαραστεκόμαστε  σήμερα στα προβλήματά των  αγροτών μας, βρισκόμαστε δίπλα στον αγώνα τους, και τον θεωρούμε δικό μας αγώνα.

Καταδικάζουμε  με τον πιο έντονο τρόπο τις προσπάθειες διάσπασης του αγροτικού κινήματος, την  επίθεση κάθε είδους, την βία και την τρομοκρατία των κατασταλτικών μηχανισμών  εις βάρος του αγροτικού κόσμου.
Συμπαραστεκόμαστε θερμά στους αγωνιστές συλληφθέντες αγρότες και απαιτούμε η δικαιοσύνη να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να μην υποταχθεί στα κελεύσματα της τρικομματικής κυβερνητικής εξουσίας  που δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» να τσακίσει κάθε αμφισβήτηση και αντίδραση στην εφαρμογή των αποτυχημένων μνημονιακών πολιτικών της.
Σήμερα η σκληρή δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού τους και των υποτακτικών τους σε κάθε γωνιά της χώρας, διαλύει κάθε δυνατότητα της κοινωνίας να ορθοποδήσει, να δημιουργήσει παραγωγή,  να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση. 
Οι χρεοκοπημένοι πολιτικοί αφού ασέλγησαν για τριάντα χρόνια επί τους κράτους και των θεσμών του σε κάθε επίπεδο, βάλθηκαν τώρα  να διαλύσουν την κοινωνία.
Η απόλυτη συμπαράστασή μας  στον αγώνα των αγροτών, έχει να κάνει  γιατί θεωρούμε τα αιτήματά τους  δίκαια αλλά κυρίως  και αναγκαία για την επιβίωση του αγροτικού χώρου και ολόκληρης της κοινωνίας.
Οι αγρότες μας δεν είναι επαίτες. Ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια του διατροφικού τομέα και στην επαναφορά της παραγωγής παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων.
Μια τέτοια πολιτική δεν «χώραγε» στο μικρό «καλάθι» που λάνσαρε η Περιφερειακή πλειοψηφία και στην ουσία πολύ γρήγορα εγκατέλειψε, ούτε υπηρετείτε με την ρητορική υποστήριξη ευχών αλλά την πλήρη αφωνία και απουσία  από τα πραγματικά δρώμενα και την επί της ουσίας στήριξη των Κυβερνητικών Επιλογών.
Μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει τη σύνταξη και υλοποίηση ενός άμεσου ρεαλιστικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης  κατά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα. Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί ξέρουν τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους. Αυτό που τους λείπει είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα  πολύπλευρης οικονομικής – θεσμικής- συμβουλευτικής στήριξης και ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, που θα περιλαμβάνει:
•    Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών για τη στήριξη των μικρομεσαίων καλλιεργητών και  των κτηνοτρόφων,
•    Τη λήψη μέτρων βελτίωσης, εκδημοκρατισμού  και εξορθολογισμού της εμπορικής διαχείρισης των αγροτικών προϊόντων, για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και η διαδρομή των προϊόντων από το χωράφι του παραγωγού στο τραπέζι του καταναλωτή και
•    Τη στήριξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων του διατροφικού τομέα.
Βασικές παράμετροι για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η επίλυση των δύο κύριων προβλημάτων του χώρου, αυτών του πιστωτικού και του συνεργατικού. Το τρίτο πρόβλημα, αυτό της ανεξάρτητης ταξικής συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, πιστεύω ότι ήδη μέσα από «την φωτιά» των κινητοποιήσεων τους άρχισαν με γνήσιες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να το λύνουν οι ίδιοι οι αγρότες μόνοι τους  ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου