Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Με την σοφία της ΑΘΗΝΑΣ να πορευτούμε και να μην πέσουμε στην λούμπα του Υπουργείου Παιδείας


«…Έχει γίνει πια καθαρό σε όλους το ποιοι  είναι οι πραγματικοί στόχοι του - κατ ευφημισμό - Σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Αρβανιτόπουλος  δρώντας  ως ένας νέος  Ραγκούσης , ξεδιπλώνει στα πλαίσια  κυριαρχίας νεοφιλελεύθερων  πολιτικών ένα αντίστοιχο  μνημονιακών επιλογών σχέδιο, στο Υπουργείο  Παιδείας αυτή την φορά.
1.    Οριζόντιες ανεγκέφαλες οικονομικές περικοπές στα πλαίσια μιας αναποτελεσματικής,  όπως μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί, δημοσιονομικής πειθαρχίας, που για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  προσδιορίζεται  στα 75 εκατ. μέχρι το 2015    
2.    Καίρια αμφισβήτηση του μεγάλου κεκτημένου βασικού χαρακτήρα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας ως  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟΙ – ΔΗΜΟΣΙΟΙ – ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θεσμοί
3.    Ένταξη των εναπομεινάντων άδειων κουφαριών  - φιλέτων (κτιρίων και οικοπέδων)  στο ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημά τους .
Για αυτό και πορεύονται στον ίδιο δρόμο, όπως όταν δημιουργούνταν τα ιδρύματα: Ικανοποίηση πολιτευτάδων, ρουσφέτια στις τοπικές κοινωνίες, υποστήριξη τοπικών παραγόντων, κάθε πόλις και ΑΕΙ-κάθε χωρίο και ΤΕΙ. Χωρίς ακαδημαϊκά-επιστημονικά –αναπτυξιακά – κοινωνικά κριτήρια. Χωρίς στοιχειώδη χωροταξικό σχεδιασμό αρχών. Να χαρακτηρίσουμε τυχαίες και μη συνδεόμενες τις προτεινόμενες αλλαγές στις Σέρρες για παράδειγμα από την δραστηριοποίηση νεοεισερχόμενου με βαρύ όνομα στον πολιτικό στίβο; Να αποσυνδέσουμε τις προβλέψεις για την Στερεά από την παρουσία σημαίνοντα Υπουργού που κατάγεται και ζει στην Περιφέρειά μας;
Η όποια κουβέντα γίνεται σήμερα εδώ , τουλάχιστον όσον μας αφορά, και εφ όσον γίνονται αποδεκτά τα προηγούμενα , οφείλει  να μην διολισθαίνει στην «λούμπα» που θέλει να μας σπρώξει το Υπουργείο:
1.    Τοπικιστικές αποπροσανατολιστικές αντιθέσεις Χαλκιδεομάχων και Λαμιομάχων
2.    Λογικές «χάνω»-  «κερδίζω», λες και η παρουσία ή όχι φοιτητών σε μια περιοχή από μόνη της  θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μνημονιακής λαίλαπας και δημιουργεί ανάπτυξη
3.    Το λιγότερο κακό. Ρίχνω επιθετικά πέντε θέματα στο τραπέζι για να υπάρξει ο τελικός συμβιβασμός στα δύο που εξ αρχής είχα στο μυαλό μου.
‘Άλλωστε  και με αφαιρετική λογική, αν έστω γίνουν αποδεκτά όλα  όσα ζητούν κατά περίπτωση οι Λαμιείς ή οι Χαλκιδαίοι ,  τι θα έχει αλλάξει σε σχέση με τα ουσιαστικά  προβλήματα που απασχολούν  τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειάς μας; Και επί της ουσίας για μας. Είμαστε έτοιμοι και ώριμοι να κάνουμε μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα μια   ειλικρινή αποτίμηση της σημερινής ύπαρξης και λειτουργίας των ιδρυμάτων μας; Η  μόλις περάσει το επίκαιρο θα τα αφήσουμε και πάλι στην μοίρα τους;
Κάτω από ένα τέτοιο σκεπτικό ΜΙΑ-ΕΝΙΑΙΑ και ΟΜΟΘΥΜΗ  οφείλει να είναι η απάντηση εν συνόλω  του Περιφερειακού Συμβουλίου, Λαμιέων και Χαλκιδέων.
1.    Να αποσύρει η τρικομματική Κυβέρνηση , στο πνεύμα μιας πραγματικής σοφίας,  το τερατούργημα της  ,
και,
2.    Να ξεκινήσει μια ουσιαστική διαβούλευση, πριν από όλα στα πλαίσια της Ακαδημαϊκής Κοινότητας , και με Επιστημονικά κριτήρια , για την  συνολική κατάσταση και τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε έναν τέτοιο διάλογο , όπως γνωρίζετε και σε ανύποπτο χρόνο καταθέσαμε, έχουμε  συγκεκριμένες προτάσεις  που θεωρούν δεδομένα την ύπαρξη Περιφερειακού Πανεπιστήμιου και Τεχνολογικού Ιδρύματος.
 Σε έναν τέτοιο διάλογο προφανώς και στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, που ορίζει το δίπολο πόλεων  Χαλκίδας-Λαμίας,  οι διοικητικές έδρες των δύο ιδρυμάτων θα ζητηθεί να χωροθετηθούν  αντίστοιχα και στις δύο πόλεις .  
Αν η Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί μια τέτοια λύση τότε η διεκδίκηση οφείλει να αιτείται την διατήρηση του σημερινού στάτους , και να αφήσει μια μελλοντική Κυβέρνηση της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να διαχειριστεί τ ο θέμα….»
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
Επικεφαλής Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας
Περιφερειακός Σύμβουλος Ευβοίας
Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου