Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Kαύση RDF από την ΑΓΕΤ-LAFARGE στο εργοστάσιο στο Μυλάκι Αλιβερίου

Γνώριζαν ή δεν γνώριζαν; Και αν δεν ήξεραν γιατί δεν ρώταγαν; Και τώρα που τα μαθαίνουν τι  κάνουν;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ «ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΑΙΓΝΙΟΝ» 
(Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και απεδείχθησαν,  με την κατά παράβαση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και του Διοικητικού Εφετείου καύση του RDF από την ΑΓΕΤ-LAFARGE στο εργοστάσιο της στο Μυλάκι Αλιβερίου, και την πιθανή εμπλοκή διοικητικών υπαλλήλων  και κυρίως πολιτικών προσώπων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας κ. Νίκος Στουπής προέβη στην ακόλουθη δήλωση):
Για άλλη μια φορά, οι ενεργοί και δραστηριοποιούμενοι πολίτες με την αποφασιστική τους προσωπική παρέμβαση και μέσα από τις συλλογικές τους εκφράσεις εξακρίβωσαν, αποκάλυψαν, και ανέδειξαν αυτά,  που η Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία «δεν πήραν χαμπάρι» ή «έκαναν ότι δεν άκουσαν και δεν είδαν»  ή «απέκρυψαν»  ή «έβαλαν πλάτες»  (διαλέγετε κατά περίπτωση) για  να εξελιχθούν, προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων (ΑGET-LAFARGE) , σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου, και υπονομεύοντας των αγώνα των εργαζομένων του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας  και των υπόλοιπων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καταλαμβάνοντας το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας .
Οι αποκαλύψεις-καταγγελίες του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου Περιχώρων είναι συγκλονιστικές: Η ΑΓΕΤ αποδεδειγμένα πια έχει προχωρήσει σε μεταφορά , πιθανή αποθήκευση αλλά και πιθανή καύση RDF, εφτά χρόνια μετά που ξεκίνησε την «προσπάθειά» της, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κόντρα στην ομόθυμη θέληση λαού και φορέων, όπως έχει αποτυπωθεί και στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  . Δυστυχώς, μια εβδομάδα περίπου μετά την σχετική αναφορά του Συλλόγου από, ότι φαίνεται οι αρμόδιες για να παρέμβουν υπηρεσίες αποδεικνύουν μειωμένα αντανακλαστικά – με εξαίρεση  την Αστυνομία – και έτσι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι μέχρις που έχει προχωρήσει το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», που πιθανά θα αποδείξει και «δόλο».
Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα έγγραφα που παραδίδουμε σήμερα στην δημοσιότητα,  για την νομιμότητα της πράξης της, η ΑΓΕΤ – LAFARGE επικαλέσθηκε Προσωρινή Διαταγή της Προέδρου του Α’  Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η οποία ανέστειλε  προσωρινά και «…μέχρις έκδοσης της αποφάσεως του Δικαστηρίου (εν Συμβουλίω) επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής…», την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας για την απαγόρευση καύσης RDF. Παρουσιάζεται όμως ως να μην είναι γνώστης  της υπ’ αριθ. 8/2013 και από 9/07/2013 Απόφαση του Α2 Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ( σε Συμβούλιο), που ακολούθησε, και παρέπεμψε «…την κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως καθώς και την εκκρεμή αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας…», ανακαλέσασα την ως άνω προσωρινή διαταγή .
Τα ντοκουμέντα όμως αποκάλυψαν και άλλες αλήθειες, και κυρίως ΜΕΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Η προσωρινή διαταγή κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια που - όπως παρήγγειλε το δικαστικό όργανο -  όφειλε να  διαβιβάσει τις απόψεις της Διοίκησης επί του θέματος εντός 5 ημερών από της λήψεως της.
 Τα ερωτήματα αμείλικτα :
--Παρέλαβε το δικαστικό έγγραφο ο κατά νόμο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (δηλ. ο Περιφερειάρχης) ή εξουσιοδοτημένο προς τούτο πρόσωπο και ποιο; Το παρέλαβε παρανόμως κάποιος τρίτος και ποιος;
--Διαβιβάστηκαν οι απόψεις της Περιφέρειας και ποιες; Δοθέντος των όσων προηγήθηκαν επί του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Μαρτίου πως υποστηρίχθηκε νομικά η απόφασή του;
--Γιατί δεν ενημερώθηκαν τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και η Επιτροπή των κατοίκων, όπως του είχαμε καθησυχάσει και διαβεβαιώσει ότι θα τους υπερασπιστούμε, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα  υποστήριξης και νομικής ανατροπής της συγκεκριμένης απόφασης;
--Εμπλέκονται στην όλη υπόθεση διαχείρισης υπάλληλοι –πολιτικά πρόσωπα –εξωθεσμικά κέντρα και παράκεντρα, και ποια είναι αυτά;
Είναι σαφές πως ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οφείλουν έξω από μισόλογα, χαϊδέματα πλάτης και λόγια συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους , μακρυά από τις εσωπαραταξιακές τους αντιθέσεις και ισορροπίες να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες που εμφανώς έχουν και τους αναλογούν. Οφείλουν να διατάξουν έρευνα  και με πλήρη διαφάνεια να αποκαλύψουν τα τι, το ποιοι, τα πως και τα γιατί . Μα πάνω από όλα οφείλουν να επανορθώσουν, να σταματήσουν άμεσα τα ολέθρια σχέδια της καύσης του RDF, και να αποκαταστήσουν το πληγέν βάναυσα κύρος του οργάνου:
…..Να φύγει άμεσα έγγραφο της Δ/νσης Βιομηχανίας της Περιφέρειας που να εγκαλεί την ΑΓΕΤ με βάση την οριστική δικαστική απόφαση να σταματήσει πάραυτα οποιαδήποτε ενέργεια μεταφοράς-αποθήκευσης και καύσης του RDF.
…..Nα προσφύγει πάραυτα ο Περιφερειάρχης και να αιτηθεί εισαγγελική  συνδρομή να σταματήσουν οι ως άνω ενέργειες.
…..Να συγκροτηθεί ΚΕΠΕ που να μπεί στην ΑΓΕΤ αύριο κιόλας, και με συμμετοχή υπαλλήλων εκτός Εύβοιας, και διευθυντικών στελεχών της Περιφερειακής Δ/νσης Βιομηχανίας.
…..Να κληθούν με παρέμβαση στο ΥΠΕΚΑ άμεσα για έλεγχο οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος εφ όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων  της ΑΓΕΤ.
…..Να εξεταστεί από την νομική υπηρεσία  η υποβολή ένδικων μέσων κατά της ΑGET-LAFARGE για πιθανές παραλήψεις ή παρανομίες που αυτή έχει προβεί σύμφωνα με τα προαναφερθέντα γεγονότα.   
Οι συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν μια σπουδαία ευκαιρία . Να απαιτήσουν  , όλα αυτά που κριτικάρουν στα παρασκήνια , να αλλάξουν. Να αποδείξουν πως ο Καλλικράτης μπορεί να τους επέβαλλε να είναι «άφωνοι» ψηφοφόροι, όμως αυτοί  βλέπουν και ακούν,  και η Περιφερειακή τους συνείδηση   διαθέτει κόκκινες γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου