Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΤΙΤΑΝ - ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΟΥ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

«Την μάννα του και τον πατέρα του» χρησιμοποιεί η «παμφάγα» τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝα
«Όλα τα σφάζει – όλα τα μαχαιρώνει»
(Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την άδεια  χρήσης RDF και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ για την λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας του ΤΙΤΑΝ στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, με την διαδικασία της απλής δημοσίευσης της ΜΠΕ στο τύπο αλλά χωρίς την έκφραση γνώμης του θεσμικού οργάνου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας , ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας κ. Νίκος Στουπής προέβη στην ακόλουθη δήλωση):

«Γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων εφαρμογής των διαδικασιών φασ-τρακ που εκπόνησε το ΥΠΕΚΑ με Υπουργό τον αλήστου μνήμης γνωστό επί των Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Όλα στο βωμό -  θυσία στα συμφέροντα των επιχειρηματιών – , όχι μόνο το περιβάλλον αλλά ακόμα και η υγεία των πολιτών. Γρήγορα – γρήγορα. Ουσιαστικά εν κρυπτώ. Με άλλοθι μιας ελάχιστου χώρου δημοσιοποίηση  σε τρείς εφημερίδες σχετικής ανακοίνωσης. Χωρίς διαφάνεια και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Χωρίς να εκφέρουν τεχνοκρατική άποψη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Χωρίς να τεθεί όχι μόνο για συζήτηση αλλά ούτε καν για ενημέρωση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Επέκταση και όχι νέα δραστηριότητα, σου λένε. Δεν χρειάζεται διαβούλευση.
Βρήκαν ως φαίνεται «ελεύθερο το πεδίο» αφού η κοινωνία των ενεργών πολιτών δεν έχει ασχοληθεί με την συγκεκριμένη δραστηριότητα στο «πουθενά», αφού όπως λέγεται αυτή για να ξεκινήσει χρειάστηκε να αλλάξουν τα γεωγραφικά όρια της Αττικής.
Η τυπική εφαρμογή όμως του νομικού πλαισίου, μπορεί να μην στοιχειοθετεί υπηρεσιακές ευθύνες για υπαλλήλους και προϊσταμένους που χειρίστηκαν το θέμα,   δεν απαλλάσσει όμως από τις πολιτικές ευθύνες  αυτούς  που εμπλέκονται στην διαχείρισή του. Όταν μάλιστα το ίδιο ακριβώς διάστημα εξελίχθηκε μια άνευ προηγουμένου απαράδεκτη διαδικασία που ανέδειξε σοβαρές διοικητικές και πολιτικές εμπλοκές για μια αντίστοιχου μεγέθους ίδιου αντικειμένου βιομηχανία (LAFARGE) και με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο (καύση RDF). Το δεν ήξερα, δεν αντιλήφθηκα, όπως δηλώθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δια στόματος Περιφερειάρχη, δεν μπορεί να γίνεται από τούδε και πέρα ανεκτά.
Ευθύνη των εχόντων την πολιτική διοίκηση της Περιφέρειας είναι να εξασφαλίσουν την επαγρύπνηση και  την  λειτουργία  με αυξημένα διοικητικά και πολιτικά αντανακλαστικά όλου του μηχανισμού της . Εκτός αν τα συμπτώματα «παράλυσης» που εμφανίζει τελευταία σε διάφορες πλευρές της δράσης και  λειτουργίας της , και τα «διαλυτικά συμπτώματα»  στους κόλπους της πλειοψηφίας, τείνουν να έχουν μονιμότερα και βαθύτερα χαρακτηριστικά , οπότε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα γενικότερο προς αντιμετώπιση πολιτικό πρόβλημα στην λειτουργία της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε κάθε των περιπτώσεων, με επιμονή , το θέμα ουσίας και διαδικασίας θα τεθεί από την πλευρά μας στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου