Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Περί επίσκεψης του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Λαμία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  • H ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Περιφέρειάς μας με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ είναι μια ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ που δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε κυβερνητικές φιέστες και μιντιακές πασαρέλες, ούτε να αντιμετωπίζεται με στείρα κριτική και καταστροφολογία...
  • Να αναδημιουργήσουμε στις τοπικές κοινωνίες προσδοκίες, ελπίδα και προοπτική!!!

Με αφορμή την επισκεψη του Υπουργού και την διοργάνωση δημόσιας διαβούλευσης για την στρατηγική για την ανάπτυξη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Νίκος Στουπής, κλινήρης λόγω εποχικής ασθένειας που τον ταλαιπωρεί,  έκανε την παρακάτω δήλωση :

«...Αυτές τις μέρες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Λαμία με πρόσκληση του κ. Περγαντά, δημιουργήθηκε ένας διάλογος , υποτίθεται, για την στρατηγική της ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Πολύ ντόρος για το τίποτα...
Εκ των πραγμάτων μια επίσκεψη υπουργού και δη της Περιφερειακής Ανάπτυξης, όταν δεν είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο  παρέμβασης και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων μοιραία ευτελίζεται σε ένα στιγμιαίο γεγονός χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο χωρίς καμιά προοπτική.
Το διάστημα αυτό η χώρα μας-δηλαδή οι άνθρωποί της- ζούμε δραματικές στιγμές. Ζούμε στην ποιο βαθιά  οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο φόβος, η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η αβεβαιότητα για το αύριο, τα σκυμμένα κεφάλια, το νοικοκυριό  που δύσκολα τα φέρνει βόλτα, είναι το κλίμα και η πραγματικότητα των ημερών.
Η Κυβέρνηση τι κάνει; Μέτρα-Μέτρα –Μέτρα και πάλι μέτρα, για την κάλυψη των ελλειμμάτων και του χρέους...αφαίμαξη της τσέπης των μισθωτών για την κάλυψη του χρέους. Δεν περισσεύει σέντσι για αναπτυξιακή πολιτική.
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει συρρικνωθεί, η εθνική συμμετοχή για το τρέξιμο του ΕΣΠΑ υπολείπεται...Και οι κάθε λογής  αναπτυξιολόγοι και  αναπτυξιολάγνοι εκπρόσωποι και μη της Κυβέρνησης, σε ανέξοδες κουβέντες να βρισκόμαστε.....Αφού η κεντρική πολιτική επιλογή...Δεν είναι η τόνωση της ζήτησης...Δεν είναι η απασχόληση...Δεν είναι η  κοινωνική αναδιανομή...Αλλά είναι  η περιοριστική πολιτική
Ως εκ τούτου μέσα σε αυτό το πλαίσιο ,γενικόλογες ημερίδες, επί παντός επιστητού και εφ΄ όλης της ύλης, εκθέσεις  ιδεών, κατάλογοι των τοπικών αιτημάτων, επανάληψη παλαιότερων σχεδιασμών, λανσαρισμένα ως ανάπτυξη...(ο  νηστικός καρβέλια ονειρεύεται...),  χωρίς προετοιμασία , χωρίς αξιολόγηση, χωρίς διαβούλευση, και κυρίως χωρίς πολιτική βούληση,
Μπορεί να βοηθούν την προβολή των πολιτικών παραγόντων και τον εξωραϊσμό της Κυβερνητικής Πολιτικής, αλλά δεν έχουν σε κάτι να προσφέρουν στην ίδια την υπόθεση της ανάπτυξης.
Και βεβαίως με τέτοιες ενέργειες, το πολιτικό σύστημα μεγαλώνει την απόστασή του από την κοινωνία η οποία στενάζει κάτω από το βάρος της κρίσης.  
Είναι προφανές πλέον ότι οι μεγαλοστομίες δεν ωφελούν κανένα...Επιτείνουν την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και ανεξαρτήτως των όποιων προθέσεων αδυνατούν να αλλάξουν το κλίμα και την  ψυχολογία των πολιτών.
Γνώμη μας είναι πως το άνοιγμα του διαλόγου για την διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για την Περιφέρεια και συνεπώς για την αναστροφή του κλίματος όφειλε πρωτίστως :  
Πρώτον : Να ακολουθήσει την μόνη δημοκρατική διαδικασία, αυτής του  Περιφερειακού Συμβουλίου ως το μόνου οργάνου να δρομολογήσει την διαδικασία διαλόγου και σε βάθος χρόνου με τους βασικούς φορείς, για να μπορεί αυτός ο διάλογος να είναι και παραγωγικός και αποτελεσματικός.
Δεύτερον : Ο διάλογος αυτός να είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο, να έχει αρχή -  μέση  - τέλος - στόχο και προοπτική, δηλαδή να στοχεύει να μας δώσει ένα συνολικό σχέδιο αναπτυξιακού προγραμματισμού για την περιφέρεια. Και ανάπτυξη δεν είναι έργα, διαχείριση, ωρίμανση, απορροφήσεις και δώστου πάλι από την αρχή. Ο  διάλογος οφείλει να θέτει τους γενικούς στόχους, τι ανάπτυξη θέλει, πώς θα την επιτύχει, ποια κατεύθυνση θέλουμε για την περιφέρεια, με ποια μέσα θα το πετύχουμε, και κυρίως προς όφελος ποιανών κ.ο.κ.  
Επί της ουσίας τώρα :  Διαφωνούμε με τον τρόπο που επιλέχτηκε να ανοιχτεί το κορυφαίο θέμα  της συγκρότησης της περιφερειακής  πολιτικής και ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμά μας επισημάναμε, τι σημαίνει διαμορφώνω αναπτυξιακή στρατηγική, τι σημαίνει επιλέγω μεθοδολογία για την εκπόνηση αυτής της στρατηγικής, τι σημαίνει φτιάχνω αναπτυξιακό πρόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας. Από την πλευρά μας διατυπώσαμε προεκλογικά την πρόταση των δεκαέξι σημείων για την περιφερειακή πολιτική και την ανάπτυξη.
Βεβαίως και δεν κατέχουμε εμείς και μόνον τις απόλυτες αλήθειες. Στην χώρας μας για λόγους ιστορικούς δεν υπάρχει εμπειρία περιφερειακής πολιτικής. Και διαρκώς αναζητούμε από τα ευρωπαϊκά μοντέλα, τις εμπειρίες και στρατηγικές.
Αντιλήψεις που διακατέχει που περιορίζουν την ανάπτυξη στην τρέχουσα διαχείριση της πολιτικής ή στην καλύτερη περίπτωση την καταγγελία «των άλλων» για παραλείψεις  και λάθη, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην  υπόθεση της ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας.
Με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε  ότι, στις αμέσως προσεχείς μέρες,  θα καταθέσουμε επίσημα στον Περιφερειάρχη και στις υπόλοιπες δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, την επεξεργασμένη πρότασή μας που αφορά τα θέματα της περιφερειακής πολιτικής και της ανάπτυξης, την πρότασή μας για τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της περιφέρειας, τις διαδικασίες του ξεχασμένου από όλους δημοκρατικού προγραμματισμού και την μεθοδολογία συγκρότησης αναπτυξιακού προγράμματος μακράς πνοής.

Λαμία 7-2-2011

1 σχόλιο: