Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το θέμα του ΦΠΑ της Σκύρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Το θέμα του ΦΠΑ της Σκύρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ  στην ακριτική Σκύρο φέρνει ξανά ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής και η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Μετά τις επανειλημμένες ερωτήσεις στην ελληνική βουλή, των Βουλευτών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ / ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα- Δημήτρη Παπαδημούλη-Παναγιώτη Λαφαζάνη  για το ΦΠΑ των ακριτικών νησιών, αυτή τη φορά το θέμα της αύξησης συντελεστών για την ακριτική Σκύρο έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Στουπή.
Ο  Νίκος Στουπής στην ερώτησή του προς το περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρει  :
«Σαν να μην έφταναν όλα τα δεινά του μνημονίου και οι τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών που κάνουν το «βίο τους αβίωτο», οι κάτοικοι, της μοναδικής για την Περιφέρειά μας, Νήσου της Σκύρου είναι πια αντιμέτωποι με την «δαμόκλειο σπάθη» επιλεκτικής αύξησης των συντελεστών Φ.Π.Α .
Στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στην Ελλάδα, στον Πίνακα 12 (σελ. 47),  και στην έκδοση του Μνημονίου Ν3 προτείνεται μεταξύ άλλων να περιοριστούν τα προϊόντα που είναι σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ( 6,5% και 13%, όπου βρίσκονται τα βασικά είδη διατροφής) και να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Είναι σαφής η αιχμή πως η αναφορά γίνεται για τις ακριτικές και νησιώτικες περιοχές που ο Νόμος 2859/2000 προβλέπει.
Όμως η απομόνωση των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα των Νησιών όπως η Σκύρος,  επιβάλλει ιδιαίτερες αναπτυξιακές πολιτικές, πολιτικές ελαφρύνσεων και στήριξης του εισοδήματος των κατοίκων, αναπτυξιακά κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και κίνητρα παραμονής των κατοίκων σε αυτές.
Είναι πάρα πάνω από σαφές ότι για το συγκεκριμένο θέμα, που αγγίζει μάλιστα τα όρια του Εθνικού, η Κυβέρνηση οφείλει πάραυτα -στις επαφές της με ΔΝΤ και τρόικα –όχι μόνο να μην αναλάβει δεσμεύσεις αλλά να κλείσει εν τη γενέσει της οιανδήποτε συζήτηση περί κατάργησης του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά. Να θέσει επιτέλους και κάποιες «κόκκινες γραμμές» σε αυτό το παζάρι που μόνο εκχωρεί και δίνει.

Κατόπιν όλων τούτων ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:
1.       Είναι διατεθειμένος να πάρει σαφή θέση επί αυτού του κρίσιμου για τους κατοίκους της μοναδικής Νήσου που ανήκει γεωγραφικά στα όρια της Περιφέρειάς μας, να θέσει το θέμα καταδίκης οποιασδήποτε τέτοιας προοπτικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο ;
2.       Σκέπτεται να συντονίσει τις ενέργειές του με τις άλλες θιγόμενες περιοχές ;
3.       Σε τι ενέργειες σχεδιάζει να προχωρήσει και πως αντιμετωπίζει την οργάνωση διαπαραταξιακού και  σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου σχετικού διαβήματος  στα συναρμόδια Υπουργεία;                                                                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου