Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Mέτωπο ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο σχολείων και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων  στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης έξω από επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια και χωρίς συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο εκπρόσωπος  της   παράταξης  «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» Νίκος Στουπής έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σαθρά και ανακριβή επιχειρήματα δήθεν για το καλό μας, προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν με μόνο κριτήριο τη μνημονιακή πολιτική μείωση των δαπανών και για την παιδεία (στα πλαίσια της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας), με παντελή αδιαφορία για τα κοινωνικά και παιδαγωγικά προβλήματα που θα προκύψουν.
Το κλείσιμο όμως των σχολείων ιδιαίτερα στην περιφέρεια θα δυσκολέψει την πρόσβαση των μαθητών, θα ενισχύσει το φαινόμενο της μαθητικής εγκατάλειψης, θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία γονιών και εκπαιδευτικών, θα ενισχύσει την εσωτερική μετανάστευση στις πόλεις – κέντρα κάθε νομού και συνεπώς θα ερημώσει περαιτέρω την ύπαιθρο.
Απέναντι σε αυτό τον αντιεκπαιδευτικό «Αρμαγεδώνα» η μόνη απάντηση πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου πανεκπαιδευτικού μετώπου μαθητών, γονιών, δασκάλων, καθηγητών και της Αυτοδιοίκησης-που εκτός των άλλων θα αναλάβει χωρίς ενίσχυση τις μετακινήσεις των μαθητών-, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων–καταργήσεων που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των τοπικών κοινωνιών.
Η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και αντίσταση της κοινωνίας στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και τις περικοπές στην παιδεία δεν είναι «μάχη οπισθοφυλακής», ούτε «υπεράσπισης κεκτημένων». Είναι αγώνας που συμβάλλει σε μια καλύτερη παιδεία και στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο-ανεξάρτητα πόσο βαθιά έθιξε την Περιφέρειά μας η συγκεκριμένη πολιτική - οφείλει να λάβει αποφάσεις, και να μην μείνει στην γενική δήλωση συμπαράστασης του Περιφερειάρχη στους κινητοποιημένους φορείς, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση»

17-03-2011
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου