Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τo πρόβλημα των αγροτικών προϊόντων ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ


Τo πρόβλημα των αγροτικών προϊόντων ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ

Την εισαγωγή ως θέματος ημερήσιας διάταξης των προβλημάτων των αγροτών Βοιωτίας–Ευβοίας από την επίθεση ποιοτικής υποβάθμισης της αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, προτείνει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 28-3-2011, ο Νίκος Στουπής και η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο.
Η πρόταση που απέστειλε στον περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντιά και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως ακολούθως :                                                                                                        

Αγαπητοί Κύριοι /ες,
Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης,  λόγω εφαρμογής των περιοριστικών  όρων του μνημονίου, οι αγρότες των συγκεκριμένων Περιοχών της Περιφέρειας μας,
·   δίπλα στα προβλήματα λιτότητας και κάθετης πτώσης του βιοτικού τους επιπέδου που βιώνουν, 
·   παράλληλα με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση της δραστηριότητάς τους (συνθήκες γεωργικής πράξης, μόνιμη αύξηση του κόστους εισροών, ανυπαρξία υγιών δομών εμπορίας των προϊόντων , ανασφάλεια επαγγέλματος)
·   τελευταία, βρίσκονται αντιμέτωποι  και με το άκρως σοβαρό πρόβλημα της δυσφήμησης των παραγόμενων προϊόντων τους .
Πιο συγκεκριμένα.  Με επίκεντρο το πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης των υπόγειων νερών από το εξασθενές χρώμιο, έχει ξεκινήσει μια ατέλειωτη παραφιλολογία για την ποιότητα και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων, που παράγονται  ιδιαίτερα στις περιοχές Ασωπός και Χαιρώνεια Βοιωτίας, καθώς και Ψαχνά Ευβοίας, που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τα παραγόμενα αγροτικά  προϊόντα, δυσφημεί τους παραγωγούς, και κτυπά το αγροτικό εισόδημα, χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες να έχουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης. Οι φήμες αυτές έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση :
·   στους καταναλωτές των λαϊκών αγορών και σούπερ μάρκετ που ανησυχούν  για τις επιπτώσεις στην υγεία τους,
·   στους εμπόρους διακίνησης αγροτικών προϊόντων που  αρνούνται να εμπορεύονται προϊόντα για τα οποία εκτιμούν πως θα έχουν το ρίσκο οικονομικής ζημίας
·   στους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με το εν δυνάμει πρόβλημα
·   στην ίδια την φήμη των αγροτικών προϊόντων και στην αναπτυξιακή προοπτική περιοχών που στηρίζουν την οικονομία τους στον Α! γενή τομέα.
Η όλη συζήτηση διεξάγεται εν μέσω φημών, με αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις, που θίγουν τελικά την ίδια την επιστημονική φερεγγυότητα, και χωρίς κάποιος επίσημος κρατικός φορέας υπεύθυνα και τελεσίδικα να αναλαμβάνει την ευθύνη για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Έτσι ενώ  επιδημιολογική μελέτη της  καθηγήτριας του Παν/μιου Αθηνών κ. Λιανού και μελέτη του Εργαστηρίου  Χημείας  Τροφίμων  του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κιρκίλης – Πασσιάς - Μηνιάδου / Μειμάρογλου – Θωμαίδης –Ζαμπετάκης ) στα Οινόφυτα αναδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα, αντίθετα,  το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας  με αναλύσεις του (Δελτίο Τύπου 11-2-2011) αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ (4-3-2011) εμφανίζονται καθησυχαστικοί. 
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η νέα Περιφερειακή Οργάνωση αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη, (ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι σε λίγο ξεκινά η ανοιξιάτικη σαιζόν σποράς -  καλλιέργειας),  και καθίσταται κρίσιμο το θέμα του προγραμματισμού των καλλιεργειών για τους αγρότες μας, στο να αναλάβει άμεσα δράση και να ξεκαθαρίσει εντός 2 μηνών το αν υπάρχει  ή όχι πραγματικό πρόβλημα, και ανάλογα να σχεδιάσει τις επόμενες ενέργειές της.
Προς τούτο το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει:
Την συγκρότηση δια-παραταξιακής Επιτροπής με την συμμετοχή εκπροσώπων  των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Τμημάτων των αντίστοιχων Περιφερειακών ενοτήτων, ειδικών επιστημόνων εμπειρογνωμόνων (αξιοποιώντας την παρουσία και τα πορίσματα του εν εξελίξει προγράμματος LIFE στην Βοιωτία), εκπροσώπων των αγροτών και των Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, υπό την ευθύνη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.
Η επιτροπή αυτή θα συντάξει και εφαρμόσει επιχειρησιακό σχέδιο για συγκεκριμένες επιλεγμένες - χαρακτηριζόμενες ως «ύποπτες» περιοχές-  και θα προχωρήσει,  εντός ενός μηνός,  σε αναλύσεις δειγμάτων πολλαπλής προέλευσης γεωγραφικά, σημειολογικά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων, όπως και σε αξιολόγηση των ευρημάτων.
Σε περίπτωση ανησυχητικών και πραγματικά επικίνδυνων ευρημάτων, θα επεξεργασθεί σχέδιο ενημέρωσης και ιχνηλασιμότητας, απομόνωσης των προσβεβλημένων περιοχών, επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης των θιγόμενων αγροτών και προετοιμασίας τους για αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως και σχέδιο απορρύπανσης των προσβεβλημένων περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση επεξεργάζεται και εφαρμόζει σχέδιο προβολής και προώθησης των «καθαρών» γεωργικών προϊόντων με ενίσχυση της φήμης τους και των τοποθεσιών προέλευσής τους.
Τονίζουμε το χρήσιμο, επίκαιρο και  αναγκαίο του πράγματος το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει άμεσες αποφάσεις και όχι να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου