Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων

Την έκδοση ψηφίσματος για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων προτείνει  ο Νίκος Στου-πής και η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς της 28-3-2011

Το ψήφισμα έχει ως εξής :
«Η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις  μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και της Τοπικής Αυτο-διοίκησης, με σαθρά και ανακριβή επιχειρήματα, δήθεν για το καλό μας, προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν με μόνο κριτήριο τη μνημονική πολιτική μείωσης των δαπανών και για την παιδεία (στα πλαίσια της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας), με παντελή αδιαφορία για τα κοι-νωνικά και παιδαγωγικά προβλήματα που θα προκύψουν.
Το κλείσιμο όμως των σχολείων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, θα δυσκολέψει την πρόσβαση των μαθη-τών, θα ενισχύσει το φαινόμενο της μαθητικής εγκατάλειψης, θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινω-νία γονιών και εκπαιδευτικών, θα ενισχύσει την εσωτερική μετανάστευση στις πόλεις – κέντρα κάθε νομού και συνεπώς θα ερημώσει περαιτέρω την ύπαιθρο.
Απέναντι σε αυτές τις, αντι-εκπαιδευτικές κατά βάση,  αποφάσεις, μόνη απάντηση πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου πανεκπαιδευτικού μετώπου μαθητών, γονιών, δασκάλων, καθηγητών και της Αυτοδιοίκησης- που εκτός των άλλων θα αναλάβει τις χωρίς ενίσχυση μετακινήσεις των μαθητών-, με στόχο :
•    την ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων – καταργήσεων που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και των τοπικών κοινωνιών.
Η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και αντίσταση της κοινωνίας στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχο-λείων και τις περικοπές στην παιδεία δεν είναι «μάχη οπισθοφυλακής», ούτε «υπεράσπισης κεκτημέ-νων».
Είναι αγώνας που συμβάλλει σε μια καλύτερη παιδεία και στη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο – ανεξάρτητα πόσο βαθιά έθιξε την Περιφέρειά μας η συγκεκριμένη πολι-τική - οφείλει να λάβει αποφάσεις, και να μην μείνει στην γενική δήλωση συμπαράστασης του Περιφε-ρειάρχη στους κινητοποιημένους φορείς, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση».

Ως σχέδιο ψηφίσματος προτείνεται:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις επικείμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων, που μεθοδεύει η κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς κανένα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Τονίζει ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας απαιτεί να μην υπάρξει καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων των Μαθητών, των Γονιών, των Εκ-παιδευτικών, των οικείων Δήμων και των Περιφερειακών Συμβουλίων κάθε Περιοχής»

1 σχόλιο:

  1. «...Eις το βουνό ψηλά εκεί,
    είν΄ εκκλησιά ερημική
    το σήμαντρό της δεν χτυπά
    δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά...»

    και τι θάναι κυρία Aννούλα Διαμαντοπούλου
    τα χωριά χωρίς παπά,
    χωρίς σκυλιά,
    χωρίς γατιά,
    χωρίς φυτά,
    και προπαντός χωρίς παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή