Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πρωτογενή Τομέα Στερεάς Ελλάδας

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενή τομέα για την συζήτηση  επί του λεγόμενου «Επιχειρησιακού Προγράμματος» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον  Πρωτογενή Τομέα, ο Επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Οικολογικής Συνεργασίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το κείμενο της Ομάδας Εργασίας του Πρωτογενή Τομέα, δεν αποτελεί Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Πρωτογενή Τομέα Στερεάς Ελλάδας, και Περιφερειακό σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής αλλά αποτελεί  μια καταγραφή των προϊόντων στρατηγικής σημασίας που διαθέτουν δυναμική και μια προσπάθεια προσαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής της για την γεωργία σε επίπεδο περιφέρειας.
Η διαφωνία μας συνίσταται στα παρακάτω σημεία:
1. Στην μεθοδολογία εκπόνησης.
Το κείμενο είναι αποσπασματικό. Έχει συρραφή στοιχείων και πινάκων διαφόρων πηγών (Μελέτη ΣΕΒ, ΠΑΑ, Υπουργείο) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη μελέτη του ΥΠΑΑΤ για την Περιφέρεια. Χωρίς να έχει προηγηθεί μια δουλειά σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων. Χωρίς την πραγματοποίηση έρευνας πεδίου και διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς. Χωρίς συγκεκριμένες εισηγήσεις των καθ’ ύλη αρμοδίων Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
2. Στην τυπολογία σύνταξης.
Το κείμενο δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Δεν διαφαίνεται ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, ποια  προσδιορίζονται ως τα βασικά προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής της περιφέρειας, χωρικά κατά τόπο σε όλους τoυς συντελεστές. Δηλαδή δεν αγγίζει τα θέματα παραγωγής, συγκομιδής, αποθήκευσης, τυποποίησης, εμπορίας, μεταποίησης. Δεν ασχολείται με τα κρίσιμα θέματα: παραγωγός, φυσικό/οικονομικό/κοινωνικό περιβάλλον συνολικής διαχείρισης του προϊόντος και διαβίωσης του παραγωγού. Δεν προσδιορίζει ποια θα είναι τελικά τα βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα μέτρα που ενταγμένα σε έναν ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας θα αντιμετωπίζουν τα  προβλήματα.
3. Στην μορφή παρουσίασης.
Αναφέρεται σε γενικά περιγράμματα της κεντρικής πολιτικής και όχι σε συγκεκριμένες προτάσεις τοπικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας...
4. Στο χρονικό επίπεδο αναφοράς.
Αυτό είναι πλέον ξεπερασμένο αφού αναφέρεται στην περίοδο 2007-2013. Δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις πολιτικό /οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα. Είναι  ασαφές όσον αφορά την νέα ΚΑΠ, που η συζήτηση της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
5.Στο οικονομικό επίπεδο.
Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα και δεν προσδιορίζονται σαφώς οι ευρωπαϊκές πηγές  χρηματοδότησης τους που ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί, ενώ απουσιάζουν παντελώς οι εθνικές πηγές χρηματοδότησης.
6.Τέλος στο περιεχόμενο.
Δεν  αναλύεται σε βάθος το σύνολο του δεσμού/ τριγώνου: προϊόν- παραγωγός-φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό περιβάλλον παραγωγής του προϊόντος και δραστηριοποίησης/ διαβίωσης του παραγωγού, που αποτελούν το θεμέλιο της αγροτικής οικονομίας.
Κατόπιν τούτων  εκφράζουμε τους φόβους μας ότι με το λεγόμενο «επιχειρησιακό πρόγραμμα»:
•    Θα συμβεί ότι συνέβη και με τα παλιότερα μεγαλεπήβολα σχέδια τέως Υπουργών Γεωργίας, είτε λέγονταν Επιχειρησιακές Μελέτες των 13 Περιφερειών, είτε λέγονταν «ποιοτική γεωργία», είτε λέγονταν «πράσινη γεωργία».
•    Η εργασία αυτή θα αποτελέσει τελικά ένα μετέωρο επικοινωνιακό τρυκ που θα χαθεί στην πρώτη αλλαγή πολιτικής φρουράς του ΥΠΑΑΤ  στα πλαίσια ενός μελλοντικού ανασχηματισμού ή στην αλλαγή μιας Κυβέρνησης, και κυρίως στην σημερινή  μνημονιακή περιδίνηση .
•    Θα παραμείνει στις γενικόλογες εξαγγελίες του και τις δήθεν διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν, παρακολουθώντας αδιάφορα τη συνέχιση της κατάρρευσης του πρωτογενή τομέα, μέσα στην γενική κατάρρευση της χώρας.
Διατυπώνουμε  την πολιτική  διαφωνία μας επί του χαρακτηρισμού και της χρησιμότητας του συγκεκριμένου πονήματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου