Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιείται την ίδια μέρα που «μαύρα μαντάτα για την χώρα» έρχονται από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο όσον αφορά την διαχείριση της οικονομικής χρήσης της χώρας, και με την έννοια αυτή δεν μπορεί παρά γενική και πολιτική να είναι η τοποθέτησή μας.
Δυστυχώς   διεξάγεται με τους ίδιους όρους  και πανομοιότυπα με αυτόν της περυσινής χρονιάς. Χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση του Περιφερειακού σχεδιασμού. Χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση για τις επίκαιρες ανάγκες της Περιφέρειας και του λαού της σε επίπεδο τεχνικών έργων. Χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική κουβέντα και διαβούλευση σε επίπεδο φορέων και λαού, χωρίς να έχουμε τουλάχιστον  γνώμη του Συμβουλίου Διαβούλευσης.

Ο προϋπολογισμός συζητείται  με Νομαρχιακή διάσταση και όχι Περιφερειακή. Με οριζόντια οροφή στα χρηματικά ποσά τα περυσινά δεδομένα – ίδια ακριβώς με τα προπέρσινα. Όπως ακριβώς είχε συνταχθεί ο περυσινός.
Μόνη διαφορά το χρονικά έγκαιρο της συζήτησης. Η συζήτηση προφανώς επιταχύνθηκε κατ επιταγή των τροικανών επιτρόπων που θέλουν να ελέγξουν  τα δεδομένα του κεντρικού προϋπολογισμού. Φαίνεται μάλιστα να  έχει συνταχθεί – όσον αφορά την ουσία του - απόλυτα πειθήνια και υποδεικτικά τη Κεντρικής Διοίκησης, καταλύοντας για άλλη μια φορά οιαδήποτε λογική αυτονομίας του θεσμού της αιρετής αυτοδιοίκησης. Κατ’ εικόνα και  ομοίωση του  κρατικού  Προϋπολογισμού 2012, που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Χωρίς  να λαμβάνει καθόλου υπόψη τις αρνητικές εξελίξεις που έρχονται από την Ευρωπαική Σύνοδο και τα συνοδευτικά μέτρα που φέρνει το περίφημο «κούρεμα» καθιστώντας τον ουσιαστικά μετέωρο . Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012 – προ συνόδου - ήδη προβλέπει νέα αντιλαϊκά μέτρα,  πάνω από 11 δισ. Ευρώ, που θα οδηγήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού. 5,5 δισ. από μείωση των δαπανών και  άλλα 5,5 δισ. ευρώ από  πρόσθετα φορολογικά, αντιλαϊκά μέτρα.
Πέραν όμως όλων αυτών, ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά στον αέρα, διότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να υπάρξουν αυτά τα έσοδα που προβλέπει, δηλ. αν σε συνθήκες ύφεσης θα εισπραχθούν οι υποτίθεται προβλεπόμενοι πόροι: το 2,4% του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και το 4% του Φ.Π.Α.
Η χώρα οδηγείται ολοταχώς σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και η συνέχιση αυτής της πολιτικής οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό χωρίς περιθώρια ανάκαμψης ανάκαμψης. Χάνει την εθνική της κυριαρχία με το καθεστώς μόνιμης εποπτείας που επέβαλλε η  τρόικα με την χθεσινή της σύνοδο, και την είσοδο στα Υπουργεία  επιτρόπων – «τεχνικούς συμβούλους» τους ονομάζει ο Πρωθυπουργός - , οι οποίοι θα ρυθμίζουν τα του προϋπολογισμο.
Μία ασάφεια υπάρχει. Αν ο προϋπολογισμός θα είναι στην ευθύνη των Γερμανών ή των Γάλλων. Και ένα ερωτηματικό. Αν θα έχουμε την αντίστοιχη «φιλοξενία» επιτρόπων στα Περιφερειακά μέγαρα. Πού μάλλον για κάτι τέτοιο πρέπει να προετοιμαζόμαστε.
Είναι ήδη γνωστό  του τι γενικά προβλέπει σε πρώτη φάση και πριν κουρέματος  το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερα  όσον αφορά την Τοπική αυτοδιοίκηση: προβλέπει «σφίξιμο» περαιτέρω της θηλιάς:εξοικονομήσεις 355 εκατ. ευρώ που θα επιμεριστούν σε νέα «ανταποδοτικά» χαράτσια απέναντι στους δημότες (105 εκατ. ευρώ) και σε 250 εκατ. ευρώ από την «επαναξιολόγηση των δαπανών». Που οδηγούμαστε; Ουσιαστικά οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Με βάση αυτές ακριβώς τις προηγούμενες γενικές παρατηρήσεις και χωρίς να προφτάσουμε να μπούμε σε λεπτομερή ανάλυση γενικά και ανά Περιφερειακή ενότητα, επιφυλασσόμενοι να το κάνουμε στο εγγύς μέλλον, μάλλον αναμενόμενο είναι ο γενικός δείκτης του προϋπολογισμού να αντιστοιχεί σε  416 ευρώ  σε κάθε κάτοικο συνολικά, και ο ειδικός αναπτυξιακός όσον αφορά  τις Δημόσιες Επενδύσεις  στα 324 ευρώ ανά κάτοικο. Και όλα αυτά με τον συνυπολογισμό του ΕΣΠΑ και υποτίθεται το ειδικό αναπτυξιακό από Εθνικούς Πόρους.
Πολύ φοβούμαι ότι ακόμα και οι δεσμεύσεις  από προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειάρχη ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για αυτόν η απόλυση  ή η εργασιακή εφεδρεία υπαλλήλου,  είναι στον αέρα, αφού στην πράξη, μέσω του προϋπολογισμού, ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και το λαό στη φτώχεια και στην ανεργία,
Κ. κ συνάδελφοι, συμπερασματικά και σύμφωνα με όσα ανέφερα : Ο προϋπολογισμός μόνο ως  εικονικός, αναξιόπιστος, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός μπορεί να χαρακτηρισθεί.  Είναι χαρακτηριστικό ότι για κοινωνικές δαπάνες, προνοιακές δομές κοινωνικής στήριξης (ναρκωτικά, ανεργία, πείνα) δεν προβλέπει κάτι.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η θέση  ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση και μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση μοναδικό σκοπό έχει να περικόψει πόρους προς την Αυτοδιοίκηση. Για μια ακόμη φορά και αυτή η κυβέρνηση – αντισυνταγματικά-, μεταφέρει  αρμοδιότητες χωρίς την συνοδεία των απαραίτητων πόρων.
Είναι φανερό ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι θα ενταθεί διότι υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης στο μνημόνιο να περικόψει 3 δισ. ευρώ πόρους στην Αυτοδιοίκηση συνολικά στο επόμενο διάστημα, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν τα πρόσθετα μέτρα που είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν.
Μετά και τα χθεσινά των Βρυξελλών το μεσοπρόθεσμο, ο εφαρμοστικός νόμος και το πολυνομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για ελεγχόμενη πτώχευση, θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στην λειτουργία αλλά και στη δημόσια περιουσία της Περιφέρειας. Είναι γνωστό ότι όλη η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ότι τρόικα και  κυβέρνηση- μέσα από διαδικασίες fast track -ετοιμάζουν το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία: του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του υδάτινου πλούτου, την προώθηση των ΣΔΙΤ.  Πάνω απ’ όλα προωθούν την  δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών κινεζοποίησης της κοινωνίας σε ορισμένες Περιφέρειες της χώρας ή ακόμα και σε όλη τη χώρα.
Για αυτό και εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προηγηθεί μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία στα πλαίσια ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος, χωρίς επιπλέον νέους φόρους στους πολίτες, θα έκανε ανακατανομή των φορολογικών πόρων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις νέες αρμοδιότητες.
Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αν ήθελε να προφυλάξει στοιχειωδώς το κύρος της και να ανταποκριθεί κατ’ ελάχιστο στις υποχρεώσεις, ένα μοναδικό δρόμο είχε και αυτός είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.
Να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές μηδενισμού του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επιβάλλει το μνημόνιο και να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους για να μπορεί να εξασφαλίσει και τη μισθοδοσία του προσωπικού και να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών και για να επιτελέσει το ρόλο της στον τομέα της ανάπτυξης, της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.
Να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και να πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες που ήδη αναπτύσσονται.
Να ενθαρρύνει και να λάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης για τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την καταστροφική λαίλαπα του μνημονίου.
Επειδή λοιπόν ο προϋπολογισμός έχει όλα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τονίσαμε.
Επειδή δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας, που όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να πορευτεί στο δρόμο  που υποδεικνύουμε, αλλά αντίθετα ταυτίζεται με το ρόλο του διεκπεραιωτή και διαχειριστή που της επιφυλάσσει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
τον καταψηφίζουμε, και,
καλούμε το λαό και το μαζικό κίνημα σε  αγώνες  για μια άλλη πορεία της Περιφέρειας, για εκλογές που θα τον οδηγήσουν σε μια άλλη, ριζικά διαφορετική  πορεία του τόπου.

30-10-2011
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ - Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου