Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αποχαιρετισμός στον Φεδερίκο Σάντσεθ

Ο Χόρχε Σεμπρούν, ο συγγραφέας που πέθανε χτές σε ηλικία 88 ετών, αποτέλεσε μια εμβληματική προσωπικότητα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, χαρακτηριστική περίπτωση στρατευμένου επαναστάτη με την έννοια της καθολικής στράτευσης των κομμουνιστών του περασμένου αιώνα. 
Διαβάζοντας τα βιβλία του Χόρχε Σεμπρούν, δηλαδή την «προσωπική» του διαδρομή σ΄ ένα παιχνίδι με το χρόνο και τα γεγονότα,  αντιλαμβάνεσαι τις «στιγμές» που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, αλλά και τους αγώνες των αριστερών στην Ευρώπη : Ισπανικός εμφύλιος – Β’  Παγκόσμιος πόλεμος – Ναζισμός – ΜΑΚΙ & Αντιφασιστικός αγώνας – Στρατόπεδα συγκέντρωσης (Μπούνχεβαλντ) – Παρανομία και αντίσταση στον Φρανκισμό – Επανατοποθέτηση των κομμουνιστών με το 20 Συνέδριο του ΚΚΣΕ – Αγώνας για την δημοκρατική-κοινωνική Ευρώπη.

Την «αφήγηση της ζωής», την πολιτική δράση των αριστερών και κομμουνιστών, την μνήμη και την ιστορία «μετέφερε» στα βιβλία του ο Χόρχε Σεμπρούν : Αυτός ο γόνος μιας μεγάλης αστικής ισπανικής οικογένειες που έγινε «κόκκινος», ο ηγέτης του παράνομου PCE,  ο περιβόητος «Φεδερίκο Σάντσεθ» που παρέμεινε ασύλληπτος επί μια δεκαετία, παρότι μπαινόβγαινε στην Φρανκική Ισπανία για τις ανάγκες του αντιφρανκικού αγώνα «κουρελιάζοντας» μια από τις σκληρότερες δικτατορίες του κόσμου.
Υστερα η διαγραφή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα με τον Φερνάντο Κλαουντίν, η στροφή στην λογοτεχνία, η συμβολή για την μετάβαση στην δημοκρατική Ισπανία.
«Όταν θα δεις τους υποτακτικούς του Φράνκο να στέκονται προσοχή μπροστά στον Φρεδερίκο Σάντσεθ που τόσο κυνήγησαν, θα δεις πόσο άλλαξε η Ισπανία» τούλεγε το 1988 ο Γκονζάλες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας όταν τον διόρισε υπουργό Πολιτισμού.
Ο Χόρχε Σεμπρούν ολοκλήρωσε το «μακρύ του ταξίδι». Mας θύμισε νοσταλγικά το «Ζ» και την «Κατάσταση Πολιορκίας» με τον Κώστα Γαβρά.
Μας θύμισε θαυμάσια βιβλία όπως «Το μακρύ Ταξίδι», «Η Αυτοβιογραφία του Φεδερίκο Σάντσεθ», ο  «Ο Δεύτερος Θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ», «Χαιρετίσματα στον Φεδερίκο Σάντσεθ», «Αντίο Φώς της Νιότης», «Τι ωραία Κυριακή», «Γραφή ή η Ζωή» που συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

Βρασίδας Τσιριμώκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου