Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την ορθολογική οροθέτηση τους πραγματική λύση στο υπαρκτό πρόβλημα του πεπερασμένου των φυσικών πόρων παραγωγής της και των εκλυόμενων ρύπων

Με αφορμή την εξέταση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου πληθώρας επιχειρηματικών αιτημάτων Έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία» Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Πορευόμαστε σταθεροί και από  θέσεις αρχών  για την εξέταση ανάλογων θεμάτων.
1. Είμαστε πραγματικά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική-ηλιακή)  ειδικά σε βάρος των πεπερασμένων στερεών καυσίμων και σε αντίθεση των ρύπων που αυτά εκλύουν. Και αυτό όχι μόνο γενικά-θεωρητικά και όταν η συζήτηση πάει σε συγκεκριμένη χωροθέτηση να αναζητούμε προσχήματα άρνησης, αλλά με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένα, τοποθετούμαστε ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη:
•    τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών,
•    τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών-  ιδιαίτερα των Δασικών - ,
•    την νομιμότητα, και κυρίως,
•    τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που θα επιφέρουν στα οικοσυστήματα υποδοχής τα συνωδά έργα κυρίως στην φάση κατασκευής τους, και το κατά πόσο αυτές είναι αναστρέψιμες.
2. Θεωρούμε πως γενικά η ενέργεια οφείλει πρωτίστως να είναι Δημόσια ως δημόσια αγαθό,  και ειδικά τα δίκτυα μεταφοράς της αποκλειστικά Δημόσια,  ανάμεσα στα άλλα και για εθνικούς λόγους.
3. Προφανώς στην βάση της γενικότερης αντίληψής μας, και  ειδικά στις ανανεώσιμες μορφές,  είμαστε υπέρ της συνύπαρξης με διαφανείς όρους και της παρουσίας του ιδιωτικού κεφαλαίου στην παραγωγή τους. Βέβαια ενθαρρύνουμε πρωτίστως την παρουσία οικονομικών μορφών συλλογικής – κοινωνικής ιδιοκτησίας.
4. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, στα πλαίσια του υφιστάμενου Νομικού πλαισίου (ανεξάρτητα των αλλαγών που χρήζει) αλλά και με την λογική της Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης των επιπτώσεων συνέργιας του συνόλου των έργων, οφείλουν  να ανοίξουν την συζήτηση χωροθέτησης και να καταλήξουν σε κάθε Νομαρχιακή Ενότητα σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες συγκεκριμένων καθορισμένων γεωγραφικών περιοχών που θα δίδονται για χρήση επιχειρηματικών  πάρκων παραγωγής εναλλακτικών μορφών  ενέργειας.
5. Η  χωροθέτηση αυτή να διαμοιραστεί  ισότιμα: 1/3 Ιδιωτικός Τομέας- 1/3 Δημόσιος Τομέας – 1/3 Τομέας Μορφών Συλλογικής Οικονομίας, και στην βάση αυτή να εξετάζονται τα αιτήματα.
6. Οι ελεγκτικές δημόσιες αρχές οφείλουν να παρεμβαίνουν κατά την διάρκεια κατασκευής των ενεργειακών πάρκων και οπωσδήποτε με την ολοκλήρωση να πιστοποιούν την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για  να εγκρίνουν τελικά  την λειτουργία του έργου...»
Λαμία  9-6-2011
* Δήλωση του Νίκου Στουπή μετά την συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου