Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα Αντίστασης και Αξιοπρέπειας στη Κυβέρνηση του μνημονίου και την τρόικα.


Λίγες μέρες  μένουν πριν τις  πρώτες περιφερειακές εκλογές   οι οποίες  γίνονται  μέσα στο βαρύ κλίμα  που δημιουργήθηκε  μετά την πρόσδεση της χώρας μας στο νεοφιλελεύθερο μνημόνιο.  Η   κυβέρνηση και η τρόικα επισείοντας το εκβιαστικό δίλημμα «μνημόνιο ή χρεωκοπία» επέβαλαν πάνω  στην ελληνική κοινωνία αντιλαϊκά  μέτρα που είχαν σαν αποτέλεσμα τη  βίαιη ανακατανομή εισοδήματος και δικαιωμάτων  υπέρ του κεφαλαίου και κατά του κόσμου  της εργασίας, οδηγώντας τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης   και  της χρεωκοπίας.  Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη γίνονται ακόμα μετά την επιβολή του  «Καλλικράτη» -το μακρύ χέρι του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση- που με τις περικοπές πόρων και τις απολύσεις που συνεπάγεται εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα της Τ.Α. για  βιώσιμη   περιφερειακή ανάπτυξη,  ιδιωτικοποιεί την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την  εκπαίδευση και βάζει νέους φόρους στα λαϊκά εισοδήματα.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά  από την αρχή επισήμανε τον πολιτικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ζήτησε από τους πολίτες να καταδικάσουν  με τη ψήφος τους το μνημόνιο  γενικά και ειδικά στην Αυτοδιοίκηση. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καρπός  της πολιτικής αυτής κατεύθυνσης  είναι το ψηφοδέλτιο  «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» με υποψήφιο Περιφερειάρχη το Νίκο  Στουπή που στηρίζεται  από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, τη «Δημοκρατική Συνεννόηση» πολίτες από    τον οικολογικό χώρο, τα κοινωνικά κινήματα, τη ριζοσπαστική αριστερά,  πολίτες από το σοσιαλιστικό χώρο που διαχωρίζονται από τη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Απευθύναμε κάλεσμα για τη  δημιουργία ενός  δυναμικού μετώπου αντίστασης και πάλης πάνω σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Οι προτάσεις μας  συνάντησαν την αποδοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας που πλήττεται από τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου. Παρά τις προσπάθειες μας όμως,   δεν βρήκαν την ανταπόκριση που  οι ανάγκες της κοινωνίας επέβαλαν γιατί προσέκρουσαν σε διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις,  προτεραιότητες και λογικές. Εμείς,  πέρα από τις όποιες δυσκολίες  και την επόμενη των εκλογών,  θα επιμείνουμε  ενωτικά καλώντας  σε  προγραμματική συμπόρευση και δράση.
Διαφορετική πολιτική στόχευση   είχαν οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δίνοντας προτεραιότητα σε «αυτοδιοικητικά» χαρακτηριστικά και  υποβαθμίζοντας τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών  στήριξαν την πολιτική της Κυβέρνησης. Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επέλεξε  την αδιέξοδη πολιτική της απομόνωσης και της καθαρότητας που οδηγεί στην αποδυνάμωση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Η ΝΔ ασκεί στα λόγια μια υποκριτική κριτική  στο μνημόνιο,   στην πράξη  όμως επιμένει στο αδιέξοδο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης.  Έτσι προτείνει να ισχύσουν τα αντικοινωνικά μέτρα του μνημονίου,  το παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  και τη φοροαπαλλαγή των  επιχειρηματικών κερδών.
Η κυβέρνηση  Γ. Παπανδρέου επιχείρησε  αρχικά να πείσει τους πολίτες να  ψηφίσουν χαλαρά με βάση «αυτοδιοικητικά» και όχι «πολιτικά» κριτήρια. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές  μπροστά στην διαφαινόμενη έκφραση της οργής των πολιτών αλλάζει επικοινωνιακή πολιτική. Στην διακαναλική συνέντευξη που εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός  για τον εαυτό του- προσβάλλοντας κάθε έννοια δημοκρατίας- παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Άφησε έτσι έκθετους όσους έσπευσαν  να αφήσουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση του μνημονίου,  καλυπτόμενοι πίσω από το πρόσχημα  του «αυτοδιοικητικού» χαρακτήρα των εκλογών. Για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκαν πλαστά, εκβιαστικά διλήμματα: «ψήφος στους εκλεκτούς της κυβέρνησης ή πολιτική αστάθεια και προσφυγή στις κάλπες». Στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας  ήρθε να προστεθεί  και το πρόσφατο σήριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών και  τα σενάρια αναστήλωσης του δικομματισμού και  των συμμαχικών κυβερνήσεων στήριξης του Μνημονίου.   Κι όλα αυτά με την προκλητική και απροκάλυπτη υποστήριξη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ποιόν όμως μπορούν να εκφοβίσουν αυτά τα πλαστά διλήμματα και οι εκβιασμοί   τη στιγμή που η χώρα, με τις ασκούμενες πολιτικές οδηγείται με γρήγορους ρυθμούς προς τη χρεωκοπία και μάλιστα με τους χειρότερους δυνατούς όρους; Όταν οι πολίτες πλέον  έχουν αντιληφθεί  ότι η κρίση θα βαθύνει και την επόμενη των εκλογών  μας έχουν έτοιμα νέα  επώδυνα μέτρα;
Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για μια ακόμα βομβαρδιστήκατε από επικοινωνιακά μηνύματα κενού περιεχομένου  για μια «νέα πορεία», «νέα προοπτική»,  με  υποσχέσεις για «δουλειά, περιβάλλον, ανάπτυξη» για «σεβασμό στον άνθρωπο» μέσα από  ιλουστρασιόν φυλλάδια, πολυέξοδες καταχωρήσεις σε εφημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ,  προκάτ συνεντεύξεις. Έχουμε την αίσθηση ότι αυτή τη φορά  δεν σας έπεισαν. Γιατί οι πολίτες ήδη βιώνουν με δραματικά τρόπο τις επιπτώσεις του μνημονίου, γιατί  έχουν μνήμη και γνωρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  που  σήμερα  προσπαθούν να ρίξουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο   μαζί  προώθησαν  τις  σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις και τους αντιασφαλιστικούς νόμους, έκτισαν την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των τραπεζών, μαζί  βουτήχτηκαν στα σκάνδαλα και  τις μίζες. Γιατί γνωρίζουν  ότι  οι εκπρόσωποί τους στη ΤΑ έχουν σοβαρές ευθύνες για την εγκατάλειψη και υποβάθμιση της Περιφέρειας, την έλλειψη θάρρους  να αντιταχτούν σε καταστροφικές  επιλογές της κεντρικής εξουσίας, την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις.
Εμείς, οι υποψήφιοι του συνδυασμού της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» κρατώντας το φυλλάδιο με  τις θέσεις μας στο χέρι, ακολουθήσαμε άλλο δρόμο. Όχι μόνο γιατί δεν είχαμε τα οικονομικά μέσα, τους χορηγούς και τις προσβάσεις  για  πληρωμένες διαφημίσεις. Προτιμήσαμε να έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί σας,  να σας συναντήσουμε στον τόπο σας και  στο χώρο δουλειάς σας για  να ακούσουμε τα προβλήματα και τις αγωνίες σας. Οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά συναντήσαμε τέτοιας έκτασης απόγνωση και οργή. Την αφουγκραστήκαμε στις βουβές ουρές των ανέργων για το επίδομα του ΟΑΕΔ, μας την εξέφρασαν οι πολίτες που μάταια προσπαθούσαν να κλείσουν ένα ραντεβού στα ιατρεία του  ΙΚΑ και ζούσαν τις  ελλείψεις του Νοσοκομείου, τη συναντήσαμε στους εργαζόμενους του ΟΣΕ που αντιστέκονταν στο ξεπούλημα του δημόσιου σιδηρόδρομου, στους επισφαλώς εργαζόμενους νέους, τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που ετοιμάζονται να σταματήσουν, στους αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους κάτω του κόστους, στους εμπόρους που αγωνίζονται να μην κλείσουν τα μαγαζιά  τους, στους συνταξιούχους που βλέπουν χωρίς αιδώ να τους ψαλιδίζουν την πενιχρή τους σύνταξη, στους άνεργους  νέους με πτυχία και χωρίς ελπίδα για το αύριο. Συζητήσαμε ακόμη για την έλλειψη υποδομών, τα διόδια που κύκλωσαν το Νομό μας, τις   ομορφιές και τα αναξιοποίητα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, την αποβιομηχάνιση και το συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση,  την έλλειψη ΧΥΤΑ και βιολογικών καθαρισμών, την αποδιάρθρωση και υποστελέχωση των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών. Ακούσαμε ακόμα  με προσοχή την   απαίτηση σας για την ενότητα της Αριστεράς- που είναι και δική μας απαίτηση-  μιας Αριστεράς που θα μπορεί να εμπνεύσει και να μπει μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται.
Από την μεριά μας  προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ότι υπάρχει δυνατότητα για μια εναλλακτική πορεία αυτού του τόπου, ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά έχει εφαρμόσιμες  και επεξεργασμένες προτάσεις  για έξοδο από την κρίση όχι με ισοπέδωση της κοινωνίας αλλά με  κοινωνική αλληλεγγύη και αναδιανομή  των πόρων.   Σας  εκφράσαμε την άποψή μας πως “η χώρα δεν κινδυνεύει απ’ την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών” αλλά από αυτούς που προσπαθούν να στείλουν τους πολίτες τρομοκρατημένους στην κάλπη.
 Τονίσαμε ότι   ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ και ευθύνες για την πολιτική, και οικονομική  κρίση που βιώνουμε έχουν τα κόμματα του δικομματισμού και οι εκφραστές τους που είχαν τη διακυβέρνησης της χώρας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κατανοητή η συναισθηματική φόρτιση  συντρόφων και φίλων από την μη επίτευξη της αναγκαίας ενότητας όλης της αριστεράς, οι τυχόν  ενστάσεις σε χειρισμούς αλλά σε μια κρίσιμη πολιτική μάχη η στάση του κόσμου της αριστεράς πρέπει να είναι πολιτική.  Σ΄ αυτές τις  εκλογές καταδικάζουμε την πολιτική του μνημονίου από τα αριστερά ώστε να  προκαλέσουμε ρήγμα στην κυρίαρχη πολιτική και να βάλουμε τις βάσεις  για τους αγώνες του μέλλοντος. Με την υπόσχεση ότι από την επόμενη θα  εργαστούμε όλοι με υπευθυνότητα για την ενότητα της αριστεράς  και  τη δημιουργία ενός παλατιού μετώπου αντίστασης και πάλης.
 Αν θέλουμε λοιπόν  να αποτρέψουμε  τα νέα επώδυνα μέτρα που έχουν έτοιμα για την επόμενη μέρα  η αντίδρασή μας δεν  πρέπει  εκφραστεί σε άκυρο, λευκό και αποχή, μια επιλογή που συμφέρει  το σύστημα και δίνει συγχωροχάρτι στο δικομματισμό. Την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών  εκλογών   καταδικάσουμε με την ψήφο μας την κυβέρνηση του μνημονίου μια επιλογή αντίστασης και αξιοπρέπειας που θα φτάσει στην τρόικα και θα ανοίξει το δρόμο για εναλλακτική πορεία του τόπου. Και όλη  η  κινδυνολογία θα πέσει στο κενό. Δίνουμε θετική διέξοδο στην οργή μας στηρίζοντας την « ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για να δοθεί η δυνατότητα  εκπροσώπησης στο Περιφερειακό συμβούλιο,   μιας αυτοδιοικητικής δύναμης  που θα αντιμάχεται  τις καταστροφικές επιπτώσεις του μνημονίου στη ζωή μας και   θα αγωνίζεται με συνέπεια  για μια εναλλακτική περιφερειακή ανάπτυξη δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματα τους. Η ευκαιρία που μας δίνεται  δεν πρέπει να πάει χαμένη.

 ΧΑΡΑ ΠΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ Γραμματέας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Φθιώτιδας και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου