Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αρθρο του Σταύρου Κοσμά-Yπ.Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας


«..Eις το Βουνό ψηλά εκεί,
είν΄ εκκλησιά ερημική,
Το σήμαντρό της δεν κτυπά,
δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά..»
“..και  τι  θάναι ρε παιδιά, τα χωριά χωρίς παπά, χωρίς γατιά, χωρίς σκυλιά, χωρίς φυτά, χωρίς παιδιά ;”

* μικρή αφιέρωση στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που ζητάνε την ψήφο μας ακόμη μια φορά στις εκλογές.
.............................................................................................................................................................
Στις περιφερειακές εκλογές με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Νίκο Στουπή.

Ο δικομματισμός, τα εκβιαστικά διλήμματα και μείς.
Μόλις προχτές ο Παπανδρέου μας είπε : Η εγώ ή εκλογές.
Αντιπροχτές ο Καραμανλής μας έλεγε : ή εγώ η ο σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ  
Ο Μητσοτάκης παλιότερα : ή εγώ ή το Χάος
Ο  παλιότερος Καραμανλής : ή Εγώ ή τα τάνκς
Ο πατέρας Παπανδρέου : Το σκοτάδι και το φώς
Ίδιοι και απαράλλακτοι. Χρόνια τώρα. Οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ. Οι ίδιες οικογένειες. Οι διάδοχοι. Από τον παππού στον εγγονό. Οι Παπανδρέου. Οι Καραμανλήδες. Ο Μητσοτάκης. Ο Σαμαράς.
Λες και είναι οι μόνοι ικανοί να κυβερνήσουν τον τόπο. Λες και γεννήθηκαν γι΄ αυτό. Είναι οι ίδιοι που επί τριάντα πέντε χρόνια κυβερνούν την χώρα.
Δεν έφταιξε η αριστερά για τα ελλείμματα. Δεν έφταιξε η κοινωνία όπως προσπαθεί να μας πείσει ο Πάγκαλος πως μαζί τα φάγαμε. Αυτοί εκμαύλισαν την κοινωνία. Αυτοί κυβέρνησαν.
Από τα γαλάζια στα πράσινα παιδιά,...στην κακοδιαχείριση…στην κακοδιαχείριση…στην κακοδιαχείριση.  
Η Siemens, ο Χριστοφοράκος, παλιότερα ο Κοσκωτάς, και ύστερα το Βατοπέδι. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα εξοπλιστικά προγράμματα που φτωχαίνουν την χώρα. Οι άνθρωποι των αγορών. Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο που μας δανείζει, για να δώσουμε ύστερα χρήματα στις εταιρείες όπλων για τα  εξοπλιστικά τους προγράμματα. Που μας δανείζουν χρήματα για να πληρώσουμε τους δανειστές μας.  Είμαστε σε καθεστώς επιτήρησης.  
Η εκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εργάζεται σωστά, υποδειγματικά και συμμορφώνεται με τις υποδείξεις.
Ας τους πούμε φτάνει πια.
Φτάνει πια και περισσεύει η υποκρισία.
Φτάνει πιά η διασπάθιση των πόρων, η πολιτική που εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.  
Φτάνουν πιά, οι πελατειακές σχέσεις στην δημόσια διοίκηση,
Φτάνει πιά η εναλλαγή των πράσινων και γαλάζιων σωτήρων του έθνους.
Φτάνει πιά και περισσεύει η εναλλαγή τους στην εξουσία.  
Φτάνει πια και περισσεύει ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού ο φαύλος κύκλος από το ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ και από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει.
Τώρα με την αριστερά, της νιότης, της ελπίδας, της προοπτικής.
Τώρα στις περιφερειακές εκλογές είναι η κρίσιμη στιγμή.
Τώρα με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τον Νίκο Στουπή.
H πατρίδα μας ισοπεδώνεται
Η πατρίδα μας ζεί την εποχή του Μνημονίου, των σκληρών οικονομικών μέτρων.
Χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα. Ο καιρός να περνά.
Οι αμετανόητοι πολιτικοί της Δεξιάς και του Κέντρου με…ολίγην ακροδεξιά, συσπειρώνονται γύρω από την εξουσία τους, στην υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, του νεοφιλελευθερισμού.
Μας γύρισαν στην δεκαετία του 50.
Η πατρίδα : Δηλαδή οι άνθρωποι που δέχονται φοροεπιδρομή. Οι κοινωνικές καταχτήσεις που παίρνονται πίσω. Οι συντάξεις και οι μισθοί που κόβονται. Ο κοινωνικός ιστός που διαλύεται. Το περιβάλλον που καταστρέφεται. Η οικοδομή και το εργοστάσιο που δεν έχει δουλειά. Οι  οικογένειες που μπαίνουν στην φτώχεια. Οι αβίωτες πόλεις, τα ερημωμένα χωριά. Η ανεργία που στην περιφέρειά μας κτυπάει πρωτιά με 14,3%.
Η πατρίδα : Οι ορεινές και πεδινές περιοχές. Η τρίτη ηλικία. Οι νέοι. Οι υπάλληλοι. Οι αγρότες. Οι εργαζόμενοι. Οι πόλεις και τα χωριά. Το κέντρο και η Περιφέρεια….Η ζώσα πατρίδα των βουνών, των μαστόρων, των τραγουδιών, του παππού, του εγγονού, τα χωριά, η Ευρυτανία, η πατρίδα της αυτοδιοίκησης, της αντίστασης, των ηθών και εθίμων, των ντοπιολαλιών, των νερών, της δικαιοσύνης, των αγώνων, της δημοκρατίας, των βουνίσιων, των απλών ανθρώπων οπου γής και πατρίς…   
Και όμως η πατρίδα μας και οι τόποι μας άξιζαν μια καλύτερη μοίρα.
Σήμερα η Δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί υποχωρούν. Η δημοκρατία υποχωρεί.
Την θέση των δημοκρατικών θεσμών παίρνει η τρόικα, οι οικονομικά ισχυροί, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Ολοι και όλα στις επιταγές του μνημονίου, στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μας δίνουν ακριβό χρήμα για να ξεπληρώσουμε τα σπασμένα του δικομματισμού και του μοντέλου ανάπτυξης που εφάρμοσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Καμμιά χώρα από τις 80 χώρες που εντάχθηκαν στο ΔΝΤ δεν βγήκε κερδισμένη και σε τροχιά ανάπτυξης. Όλες βγήκαν κατεστραμμένες με άγριο καπιταλισμό, με τους φτωχούς φτωχότερους και την κοινωνία ισοπεδωμένη.
Ποιοι είμαστε
Είμαστε άνθρωποι του καιρού μας. Aνθρωποι καθημερινοί, της κοινωνικής συμμετοχής και της δράσης.  Είμαστε άνθρωποι από τον σοσιαλιστικό χώρο και την αριστερά, που πιστεύουν σε έναν εναλλακτικό δρόμο. Από τον Συνασπισμό, την ευρύτερη Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, το ΔΗΚΚΙ, την Δημοκρατική Συνεννόηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Οικολογία, τα κινήματα. Όλοι μαζί, επιδιώκουμε να δώσουμε μια ρεαλιστική εναλλακτική απάντηση στο σημερινό νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο. Με κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος, προστασία του περιβάλλοντος, δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου,  αποκεντρωμένη ανάπτυξη. .
Θέλουμε να φτιαχτεί ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αγώνα, για την καταγγελία του Μνημονίου, την απεμπλοκή της χώρας από το μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας της  «τριαρχίας».
Για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση προτείνουμε :
Απλή Αναλογική. Τοπικά Δημοψηφίσματα. Εμμεση εκλογή Περιφερειάρχη. Μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου σε μικρό κοινοβούλιο. Δημοκρατικό προγραμματισμό. Σχεδιασμό Αναπτυξιακού Περιφερειακού Προγράμματος. Κέντρο Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Δημιουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Εκσυγχρονισμό της διοίκησης. Φορέα των οικονομικών μεταναστών. Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Συλλογικών μορφών της οικονομίας.  Καινοτομία και Επενδύσεις στην Γνώση. Σχεδιασμό Περιβαλλοντικού χάρτη της Περιφέρειας. Καθιέρωση πράσινου φόρου.
..................................................................................................................................................................
Εμείς λέμε πως μπορούμε. Ολοι μαζί. Και είμαστε πολλοί.
Tώρα με την αριστερά : Ν΄ αλλάξουμε την ρότα...Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός.
Η πορεία του τόπου μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Tώρα με την αριστερά !
Τώρα με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με τον Νίκο Στουπή.

Καρπενήσι 1-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου