Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Δασική Πολιτική Αθλίων και Διεφθαρμένων Πολιτικών

Toυ Ηλία Αποστολίδη - Δασολόγου
Το καλοκαίρι τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ έκλεισε ένα χρόνο στην εξουσία και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, πάει από το κακό στο χειρότερο. Ευτυχώς που ακόμα δεν βρέθηκε ένας τρόπος μαζικής καταστροφής της φύσης, χειρότερος από την φωτιά και έτσι δεν μπορούν τα αρπακτικά της εξουσίας να μας την στερήσουν άμεσα και ολοκληρωτικά. Ήδη ψηφίστηκε γρήγορα και πρόχειρα ο Νόμος 3889/2010 που αφορά και τους Δασικούς χάρτες.
Ελπίζουμε ότι  οι πολιτικοί και οι δήμαρχοι, που διαχειρίζονται την εξουσία, ως άνθρωποι, έχουν αισθήματα και κοινή λογική, έχουν παιδιά και εγγόνια. Ίσως πρέπει να εξυπηρετήσουν και κανένα ρουσφέτι, να κάνουν και κάποια πρόσληψη ενός δικού τους, αλλά δεν μπορεί να μην αγαπάνε τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, τα παιδιά. Δυστυχώς όμως έρχεται η ζωή και τα γεγονότα και αποδεικνύεται ότι η εξουσία μεταμορφώνει αυτούς που την διαχειρίζονται σε τέρατα δύσμορφα και προκλητικά, σε Δαίμονες και Ερινύες.
Παράδειγμα προς απόδειξη τα Ελληνικά δάση.
Η κυβέρνηση έφερε προς διαβούλευση πριν από μερικούς μήνες και ψήφισε πριν μερικές ημέρες τον Νόμο πλέον για τους Δασικούς χάρτες, το «Πράσινο Ταμείο» και Πολεοδομικές Ρυθμίσεις. Εδώ μας ενδιαφέρουν οι Δασικοί χάρτες, αν και πολύ ενδιαφέρον (αρνητικό) έχει και το «Ταμείο».
Δασικοί χάρτες λοιπόν με την σημερινή νομική πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά και αυτοί που γίνονται αυτή την περίοδο έχουν μέγιστο πρόβλημα νομιμότητας, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει ορισμός του δάσους. Το ξαναγράφω για πολιτικούς, για νομικούς, για Δασολόγους και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ. Αυτό σημαίνει ότι ΟΛΟΙ οι Δασικοί χάρτες που έγιναν μέχρι σήμερα, αυτοί που γίνονται σήμερα, αλλά και όποιοι γίνουν στο μέλλον δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί οποιαδήποτε προσφυγή σε δικαστήρια θα τους ακυρώσει.
 Οι δασικοί χάρτες, που γίνονται για να διαφυλάξουν την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ δεν καταγράφουν όλες τις εκτάσεις που είναι δημόσιες, σύμφωνα με την νομοθεσία. Δεν καταγράφουν τα Δασικά εδάφη (Χορτολιβαδικές εκτάσεις, άγονα, βραχώδη) στα οποία ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Όσο διεφθαρμένη και αν είναι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπουλά τόσο προκλητικά, μπροστά στα μάτια μας δημόσια περιουσία, αλλά και εκτάσεις που είναι απαραίτητες για να σωθούν από την ολοκληρωτικά κατάρρευση, δασικά αλλά και φρυγανικά οικοσυστήματα. Η κυβέρνηση της Μυκόνου, της Πάρου και των άλλων Κυκλαδονησίων, δεν μπορεί να καταργεί νόμους και Σύνταγμα υπέρ της οικονομικής διαφθοράς.
Ο Νόμος  3889/2010 είναι ένα κείμενο θλιβερό, γραμμένο από άσχετους, βουτηγμένο στην ψευτομαγκιά. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν το είδε κανένας που να γνωρίζει νομικά, ή την Ελληνική γλώσσα.
Βασικός στόχος του νόμου είναι η διαιώνιση της παρούσας κατάστασης, που προκαλεί σπατάλη χρημάτων, αφού οι δασικοί χάρτες που παράγονται δεν έχουν νομικό έρεισμα, η διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας που αναγγέλλεται πομπωδώς και η ανάθεση όλων των εργασιών και διαδικασιών προστασίας της δημόσιας δασικής περιουσίας σε ορισμένα γραφεία ιδιωτών δασολόγων.
Παραδείγματα: Στην παρ. 4 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι «αν οι εργασίες της προηγούμενης παραγράφου δεν μπορούν να γίνουν από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών και η προβλεπόμενη από την προηγούμενη παράγραφο απόφαση του Υπουργού δεν εκδοθεί μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κήρυξη της περιοχής υπό κτηματογράφηση, οι εργασίες της παραγράφου 3 εκτελούνται από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» με αναθέσεις σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών». Οι αγράμματοι δεν κατάλαβαν ότι η αναφερόμενη απόφαση Υπουργού (της προηγούμενης παραγράφου) αφορά πάλι την ανάθεση της σύνταξης Δασικών χαρτών «σε ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών της κατηγορίας 24». Επειδή ίσως φοβούνται κάποιο λάθος το αναφέρουν οι άθλιοι 2 φορές το ίδιο πράγμα δηλαδή την ανάθεση προστασίας της Δημόσιας περιουσίας, παράνομα και Αντισυνταγματικά, σε Ιδιωτικά γραφεία.
Στην παρ. 5 του άρθρου 18 αναφέρεται ότι για την εξέταση των αντιρρήσεων υποβάλλεται από τη Διεύθυνση Δασών  εισηγητικό υπηρεσιακό σημείωμα «Για την υποβολή του σημειώματος αυτού το ιδιωτικό γραφείο δασικών μελετών που κατάρτισε τον δασικό χάρτη ή η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» στην περίπτωση της παραγράφου 4 του άρθρου 13, παρέχει στη Διεύθυνση Δασών κάθε σχετικό έγγραφο ή στοιχείο που έχει στη διάθεσή του». Από αυτή την διατύπωση συνάγονται τα εξής :
·   Καμία Διεύθυνση Δασών δεν πρόκειται να συντάξει κανένα Δασικό χάρτη.
·   Τα στοιχεία για την σύνταξη των Δασικών χαρτών θα τα έχουν τα ιδιωτικά γραφεία δασικών μελετών που κατάρτισαν τον δασικό χάρτη και θα τα δίνουν στο δημόσιο (Διεύθυνση Δασών) για να υποστηρίξει τα δικαιώματά του.
·   Τα  ιδιωτικά γραφεία δασικών μελετών που κατάρτισαν τον δασικό χάρτη, θα κληθούν να παράσχουν και άλλες υπηρεσίες για τις περιοχές που συνέταξαν Δασικό χάρτη. Παρεμπιπτόντως  Δασικούς χάρτες στην Ελλάδα συνέταξαν συγκεκριμένα γραφεία και καλό θα ήταν το ΥΠΕΚΑ και η  ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ να τα ειδοποιήσουν ότι τους έρχονται και νέες δουλειές.
Βέβαια, ανεξαρτήτως της ψήφισης αυτού του Νόμου, Δασικοί χάρτες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ορισμό δάσους και καταγραφή όλης της δημόσιας περιουσίας. Η Υπουργός Περιβάλλοντος το καλοκαίρι διέδιδε ψευδώς ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε Δασικούς χάρτες. Σήμερα όλο το Υπουργείο και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ προσπαθούν να καταλάβουν τι λέει το άθλιο κείμενο του νόμου που βρίθει αντιφάσεων, ανακριβειών και ελλείψεων. Βιάζονται να κάνουν αναρτήσεις με τα Ιδιωτικά γραφεία, όμως κάνουν ακόμη περισσότερα λάθη. Η Δασική υπηρεσία είναι στο περιθώριο, όταν δεν λοιδορείται. Ουσιαστική ελπίδα για την εκπόνηση Δασικών Χαρτών δεν υπάρχει, αφού ότι γίνει θα πάσχει από πολλές και ουσιαστικές νομικές, επιστημονικές, Συνταγματικές και ηθικές πλευρές.
Εμείς όμως την ξέρουμε την δουλειά μας. Όμως, αντί να κάνουμε και να συζητάμε θετικές προτάσεις, θα πρέπει (δυστυχώς) να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα. Δυστυχώς κανένας από αυτή την άθλια κυβέρνηση δεν θέλει να καταλάβει ότι με λαμόγια δεν μπορεί να γίνει Δασική πολιτική.

*Ο Ηλίας Αποστολίδης είναι Δασολόγος και καλός φίλος ψηφοδελτίου μας. Δραστηριοποιείται στην περιοχή. Οι απόψεις του, μαζί με τις απόψεις πολλών άλλων φίλων, μας βοήθησαν στην προγραμματική εξειδίκευση του Προγράμματός μας για την Στερεά Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στα τελικά μας κείμενα.  Τον ευχαριστούμε θερμά και από καρδιάς για την ανταπόκρισή του.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου