Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ανυπεράσπιστος καίγεται ο υδροβιότοπος του Δύστου.


Δελτίο τύπου  
Ανυπεράσπιστος καίγεται ο υδροβιότοπος του Δύστου.
Στην μέση της εκλογικής διαδικασίας και με το ενδιαφέρον των πολιτικών στις κάλπες, ένα έγκλημα συντελείται στον υδροβιότοπο του Δύστου της Νότιας Εύβοιας αφού η πυρκαγιά για δεύτερη μέρα κατακαίγει τον καλαμιώνα της Λίμνης Δύστου, έχοντας αποτεφρώσει μέχρι στιγμής περί το 10% της συνολικής έκτασης της περιοχής.   
Η Λίμνη Δύστος είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή υψηλής προστασίας με κωδικό GR 2420008 SPA 2636,00, και βρίσκεται σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα.
Η συνολική της έκταση υπολογίζεται σε 4.750 στρέμματα, αλλά κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται λόγω ξηρασίας. Είναι περιοχή με απέραντους καλαμιώνες όπου ενδημούν και  συναντώνται πολλά είδη πτηνών (πάπιες, χήνες, ερωδιοί, νερόκοτες κ.λ.π.), αποτελεί  ενδιάμεσο σταθμό για αποδημητικά πτηνά, γεγονός που την καθιστά σημαντικό υδροβιότοπο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡIZOΣΠΑΣΤΙΚΗ  &  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» Νίκος Στουπής με την διπλή του πλέον ιδιότητα εκτός του αυτής του αντιπροέδρου βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής μαζί με τον Βαγγέλη Σπίθα–γραμματέα του Συλλόγου Προστασίας Αλιβερίου και κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη του προβλήματος.
 Ο Νίκος Στουπής με το τέλος της περιοδείας στην Περιοχή δήλωσε :
1.  Με την πυρκαγιά στον υδροβιότοπο του Δύστου καταστρέφεται ένας σημαντικός πνεύμονας ζωής για την περιοχή του Δύστου. Οι καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι) και το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε επίγεια και αέρια μέσα πυρόσβεσης ενώ η  ρίψη αλμυρού νερού έτσι ή αλλιώς  δεν συνιστά και καλή περιβαλλοντική πρακτική.
Kαταγγέλλουμε την αδιαφορία και ανυπαρξία της συντεταγμένης  πολιτείας. Όχι γιατί έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όχι μόνο γιατί συναντήσαμε την πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι θεατής. Την καταγγέλλουμε για την ανύπαρκτη κινητοποίηση της. Για την αργή και με ρυθμό χελώνας ενεργοποίηση των μηχανισμών. Την καταγγέλλουμε για τον αποσυντονισμό των υπηρεσιών της. Σήμερα δεν υπάρχει συντονισμός με ειδικούς και επιστήμονες για να μην έχουμε ολοσχερή καταστροφή της λίμνης του Δύστου. Οι Δήμοι απουσίαζαν. Νομαρχία, τμήμα Περιβάλλοντος και Δασική υπηρεσία δεν ήσαν ενήμεροι.
2.  Καταγγέλλουμε την πολιτεία για την αδιαφορία της. Η Περιοχή για πάνω από 15 χρόνια θεωρείται ως υπό ένταξη στο δίκτυο ΝΑΤΟURΑ χωρίς δυστυχώς να εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει Διαχειριστικό Σχέδιο ούτε βεβαίως και Φορέας Διαχείρισης για την περιοχή. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και διαχρονικά από τον τέως Βουλευτή του Συνασπισμού Βαγγέλη Αποστόλου και τον αείμνηστο σύντροφο μας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Μιχάλη Παπαγιαννάκη,  χωρίς την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.
Έκτοτε πέρασαν τέσσερις εναλλασσόμενοι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών διορισμένοι από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,  ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ για πολλά,  αλλά  δεν  στάθηκε δυνατόν να δοθούν ούτε μερικές δεκάδες χιλιάδες  € για μια μελέτη διαχείρισης της περιοχής του Δύστου.
Ακόμη και όταν προτείναμε διαχειριστική μελέτη στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Καρυστίας (άξονας 1 μέτρο 8 του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας) που θα άνοιγε τον δρόμο για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και ενώ έγινε η σχετική  προκήρυξη του έργου με δικαιούχο φορέα τον Δήμο Δυστίων, ο τότε Περιφερειάρχης Σκορδάς φρόντισε να μην υλοποιηθεί, λέγοντας πως δεν υπάρχουν πιστώσεις.
3. Υπάρχει τέλος ένα σοβαρό θέμα. Μετά την καταστροφή που ελπίζουμε να σταματήσει εδώ, χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές και μέτρα. Τι θα γίνει με τα ενδημικά είδη που ζουν στην περιοχή και των οποίων θα έχει  καταστραφεί ο χώρος κατοικίας ; Τι θα γίνει με τη αποδημητικά πουλιά και τα διερχόμενα είδη που δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν σε ένα χώρο καταστραμμένο ; Πως θα αποκτήσει σύντομα ο  Δύστος  την παλιά του ομορφιά ;
Θα χρειαστεί κινητοποίηση της συνταγμένης πολιτείας και των φορέων ιδιαίτερα του ΥΠΕΚΑ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο τέλος της θητείας της, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους φορείς περιβάλλοντος, το επιστημονικό προσωπικό, την Αυτοδιοίκηση να  αντιμετωπίσουν όλες τις πλευρές του θέματος. 
4. Η παράταξή μας «ΡIZOΣΠΑΣΤΙΚΗ  &  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα θέσουμε αποφασιστικά την προστασία των περιοχών ΝΑΤURA, την δικτύωση αυτών, την κάλυψή τους με επιστημονικό προσωπικό, την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και την δημιουργία Φορέων Διαχείρισης. 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της παράταξης
«ΡIZOΣΠΑΣΤΙΚΗ  &  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

email : rizospastikisynergasiasterea@gmail.com











Από το Πρόγραμμα της Παράταξης
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ 
H ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΜΝΗ ΔΥΣΤΟΥ( LIMNI DYSTOS GR 2420008)
Κοινοτικό καθεστώς προστασίας :
SPA m                                                  Κωδικός NATURA 2000 : .........……............
pSCI m                                                 Κωδικός NATURA 2000 : .........……............
Εθνικό καθεστώς προστασίας:  ZΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ(ΙΒΑ-ΟΔΗΓΙΑ 79/409) 
Περιγραφή της ενότητας των περιοχών
Η περιοχή έχει  καταγραφεί ως ένας από τους καλύτερα διατηρημένους υγροβιότοπους σε μια ευρεία περιοχή της Ανατολικής και Νησιωτικής Ελλάδας από τα Βόρεια παράλια της Πελοποννήσου και με κατάληξη τις εκβολές του Πηνειού στην κοιλάδα των Τεμπών.
1. Θεωρείται «βασικός υγροβιότοπος όπως προκύπτει από την απογραφή των 12 σημαντικότερων υγροτόπων της Ελλάδας κατά τον φυσιοδίφη BEN HAZMMAN.
2.Με απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2-4-79)η Λίμνη Δύστου συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «ΙΜPΟRΤΑΝΤ BIRD AREAS IN THE EEC»
3. Στο πρόγραμμα συντονισμού των πληροφοριών για το περιβάλλον (CORINE) η Λίμνη αναφέρεται ως ένας από τους 320 υγροβιότοπους της ΕΟΚ(ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1998)
4. Εχει καταγραφεί  στο πρόγραμμα  του ΕΚΒΥ «Απογραφή Ελληνικών υγροτόπων ως φυσικών πόρων». Η Λίμνη Δύστου διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους καλαμιώνες της χώρας, είναι ένας από τους ελάχιστους υγρότοπους με οικοτόπους εκτεταμένων ελών  γλυκού νερού στα Ελληνικά νησιά. 
Η περιοχή της Λίμνης  του Δύστου βρίσκεται  στην Κεντρικο-Νότια E;yboia (γεωγραφικές  συντεταγμένες 38ο 21’ Ν, 24ο  08’ Ε). Αναπτύσσεται παράλληλα με τον οδικό άξονα Χαλκίδας-Καρύστου από Βορρά προς Νότο και σε ίση περίπου απόσταση από τον Ευβοϊκό Κόλπο και το Αιγαίον Πέλαγος  κατά την Δυτική και Ανατολική κατεύθυνση του Ορίζοντα.
Κύριες πιέσεις / απειλές που υφίσταται
Το φυσικό περιβάλλον του υδροβιότοπου
Αποξήρανση της Λίμνης Δύστου
Περιγραφή: Η Λίμνη χαρακτηρίζεται από την ιδιομορφία του να πρόκειται για μια φυσική, ρηχή Λίμνη  μεγίστου ύψους 6m ,με γλυκό νερό και αυξομειούμενη στάθμη σαν αποτέλεσμα:
Α. Επίδρασης των καιρικών φαινομένων και κύρια του ετήσιου ύψους βροχής που καθορίζει τον εμπλουτισμό της  Λεκάνης με νερό.
Β. Υφής των πετρωμάτων-διάτρητος ασβεστόλιθος- που διευκολύνει την αυτόματη και σταδιακή απώλεια ποσοτήτων ύδατος.
Γ. Ανθρώπινης δραστηριότητας μέσω της άντλησης  τεράστιων όγκων νερού για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της γεωργίας.
Κατόπιν της παράθεσης όλων των προηγούμενων ως κρισιμότερο σημείο αναδεικνύονται οι περίοδοι έντονης ανομβρίας, επικράτησης ξηροθερμικών συνθηκών, συνδυασμένα με την ένταση της ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας, που εγκυμονούν κινδύνους  ακόμα και δημιουργίας συνθηκών υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα (υπάρχουν περιπτώσεις καταγεγραμμένων ενδείξεων) .
Επιπτώσεις σε οικοτόπους ή είδη: Η περιοδική -συχνότερα συρρίκνωση – και ευτυχώς διαχρονικά σπάνια αποξήρανση, (αναφέρονται τουλάχιστον σε  δύο ιστορικά περιόδους περιπτώσεις οριστικής ξήρανσης της), περιορίζει ασφυκτικά τον ζωτικό για αναπαραγωγή βιότοπο των πτηνών , αποθαρρύνει την στάση τους κατά την διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού τους ,μειώνει ή και διαφοροποιεί  την βιοποικιλότητα.
Απειλή / πίεση 2:
Όνομα απειλή / πίεσης. «Αμφισβήτηση»  της ύπαρξής της.
Περιγραφή: Το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς που προέκυψε για την περιοχή μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, βρήκε τους κατοίκους της  να κατέχουν τίτλους επί των εκτάσεων που καταλαμβάνει η Λίμνη (πιθανά ξηρή την συγκεκριμένη περίοδο).
Η κατοχή αυτή δημιούργησε την εμμονή  συνεχούς «διεκδίκησης» με νόμιμα μέσα (κινητοποιήσεις) αλλά και με παράνομα  στα όρια της αυτοδικίας (εμπρησμοί /πυρκαγιές, οργανωμένες προσπάθειες αποξήρανσης και εκχερσώσεις για την δημιουργία γεωργικής γης) ιδιαίτερα σε περιόδους απόσυρσης του νερού, συρρίκνωσης του αιγιαλού και αποκάλυψης εδαφών
Επιπτώσεις σε οικοτόπους ή είδη: Η τέτοιου είδους ανθρωπογενής δραστηριότητα –ανεξάρτητα της  ματαιότητας και το ευκαιριακό του χαρακτήρα τους- συρρικνώνει τον υδροβιότοπο, καταστρέφει θέσεις διατροφής, ανάπαυσης, και αναπαραγωγής  της πανίδας, καταστρέφει βίαια την βιοποικιλότητα-ιδιαίτερα την χλωρίδα- και την ισορροπία του οικοσυστήματος ,ανατρέποντας τις περισσότερες φορές  την σύνθεσή της.
Απειλή / πίεση 3:
Όνομα απειλή / πίεσης: Παράνομο κυνήγι και ψάρεμα
Περιγραφή: Λόγω της απουσίας σταθερής οριοθέτησης της ζώνης απαγόρευσης του κυνηγίου,  αλλά της συνάρτησης της από τα όρια του κάθε φορά σχηματιζόμενου αιγιαλού, και κυρίως  εξ αιτίας  της ανυπαρξίας  συστήματος ασφαλούς επιτήρησης και φύλαξης του χώρου, δημιουργούνται συνθήκες λαθροθηρίας και παράνομης υπεραλίευσης.
Ιδιαίτερο σημείο που απαιτεί αντιμετώπιση είναι  η απαγόρευση του κυνηγίου τις περιόδους εισόδου των μεταναστευτικών στον υδροβιότοπο προς τις παραθαλάσσιες περιοχές προσέγγισης  που αποτελούν «πύλες» κύρια στην Βόρεια –Βορειοανατολική κατεύθυνση.
Επιπτώσεις σε οικοτόπους ή είδη: Ο κίνδυνος μείωσης έως και εξαφάνισης πληθυσμών και ειδών, ο  εκφοβισμός της πανίδας στην  εξάσκηση ολόπλευρα και ελεύθερα της φυσιολογικής λειτουργίας της και ο ασφυκτικός περιορισμός της  στο εσωτερικό του υδροβιότοπου, συνδυασμένα με την αδυναμία εμπλουτισμού της πανίδας γενικότερα στην περιοχή.  
Απειλή / πίεση 4:
Όνομα απειλή / πίεσης: Εντατική γεωργία.
Περιγραφή : H αύξηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με έδρα την ευρύτερη περιοχή,  η  εξάσκηση εντατικής γεωργίας  με την εισαγωγή και νέων καλλιεργούμενων ειδών- ιδιαίτερα υδροβόρων –(θερμοκήπια, άνθη, πατάτα, αμπέλι γραμμικό),   η μεγάλη αύξηση των εισροών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εκμηχάνιση, εντατική άρδευση ) συνιστούν εν δυνάμει και αντικειμενικά κίνδυνο για το περιβάλλον του οικοσυστήματος ευρύτερα.
Επιπτώσεις σε οικοτόπους ή είδη:
Α. Η μείωση των εκτάσεων του οικότοπου και ιδιαίτερα των φυσικών κρυπτών φωλιασμού και αναπαραγωγής  της πανίδας.
Β. Η εξαφάνιση συγκεκριμένων βιοτύπων της χλωρίδας, η αλλαγή σύνθεσης της βιοποικιλότητας  με την κυριαρχία ορισμένων ειδών.
Γ.   Οι τοξικολογικές επιδράσεις  στιγμιαίες και μακρόχρονες  επί του Οικότοπου συνολικά.
Δ.  Οι κίνδυνοι ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Η περιοχή της Λίμνης  του Δύστου βρίσκεται  στην Κεντρικο-Νότια E;yboia (γεωγραφικές  συντεταγμένες 38ο 21’ Ν, 24ο  08’ Ε). Αναπτύσσεται παράλληλα με τον οδικό άξονα Χαλκίδας-Καρύστου από Βορρά προς Νότο και σε ίση περίπου απόσταση από τον Ευβοϊκό Κόλπο και το Αιγαίον Πέλαγος  κατά την Δυτική και Ανατολική κατεύθυνση του Ορίζοντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου