Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

B11.Ολoκληρωμένο πρόγραμμα νέων μορφών συλλογικής κοινωνικής Οικονομίας


Επανάσταση στην σκέψη
Τόλμη στην ζωή
Ανατροπή των συντηρητικών πολιτικών  
και αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

...................................................................................................................................................
Nέες μορφές συλλογικής Οικονομίας-Για μιά κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
 Στην περιφέρεια οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης των τελευταίων δεκαετιών, δεν συνέβαλαν στον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανασφάλειας, αλλά ούτε και στην εξάλειψη του αποκλεισμού των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τη διανομή του πλούτου και τη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ο σύγχρονος τρόπος ανάπτυξης, δημιούργησε εισοδήματα και θέσεις εργασίας με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την άνιση κατανομή και την αβεβαιότητα, αγνοώντας τις πιεστικές ατομικές και κοινωνικές ανάγκες.
Στην περιφέρεια, δεν γνωρίσαμε το «κράτος-πρόνοιας», όπως το βίωσαν οι πολίτες σε άλλες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Σήμερα και αυτό το «λίγο», φαίνεται να παραχωρεί τη θέση του σε διαθέσεις εμπορευματοποίησης, που συρρικνώνουν τις ήδη προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και φροντίδας των πολιτών, αλλά και της φροντίδας του περιβάλλοντος.
Στην περιφέρεια μια βασική πρόκληση είναι να μπορέσουμε να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία, έτσι ώστε να επιτρέψουμε στους πιο ευάλωτους πολίτες να ζήσουν από την εργασία τους χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από επιδοματικές πολιτικές και προνοιακές ενισχύσεις.
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, παράλληλα με τις θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, συνιστά ισχυρή απάντηση στον οικονομικό ατομικισμό και τις εγωιστικές συμπεριφορές που απειλούν την κοινωνική συνοχή.
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί και συμβιώνει η απαίτηση της κοινωνίας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και για μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά. Mε την προώθηση μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής οικονομικής ανάπτυξης που θα χαρακτηρίζεται από λιγότερη φτώχεια και περιορισμό των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης.
Πρωτοβουλίες πολιτών για ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής και «επιχειρείν», παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, κατανάλωσης αλλά και φροντίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αναδύονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και συγκροτούν μια εντελώς νέα και διαφορετική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Ωστόσο αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της κοινωνικής οικονομίας δίνουν τη μάχη της αγοράς και για αυτό οφείλουν να είναι ανταγωνιστικές. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες αυτές απασχολούν εργαζόμενους από τις πιο κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες και εφαρμόζουν συλλογικές και δημοκρατικές μεθόδους λειτουργίας.
Οι ‘κοινωνικές–αλληλέγγυες επιχειρήσεις’ παράγουν οικονομική και κοινωνική προστιθέμενη αξία, συνδυάζοντας έσοδα από τη λειτουργία τους με την εθελοντική προσφορά πολιτών που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες.
Οι πρωτοβουλίες αυτές χρειάζονται θεσμική αναγνώριση και ένταξή τους στο αναπτυξιακό προγραμματικό περιβάλλον ως διακριτής κατηγορίας οικονομικών πρωταγωνιστών και φορέων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Συνακόλουθα, εξακολουθούν να στερούνται της αναγκαίας ανάδειξης και κοινωνικής αναγνώρισης. Εμείς θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, κάτι που προϋποθέτει, συλλογική κινητοποίηση και συγκεκριμένα μέτρα.
Επιδίωξή μας είναι οι μικρές σημερινές πρωτοβουλίες να πολλαπλασιασθούν προκειμένου να φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα δραστηριοποίησης της κοινωνικής οικονομίας, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Θέλουμε στην περιφέρεια στα επόμενα χρόνια, να βγάλουμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία από το περιθώριο και να της δώσουμε τη σημαντική θέση.  
Η αριστερά θα στηρίξει :  
·   Τις προσπάθειες ανάπτυξης και διεύρυνσης της κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικότερα κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος που προέρχονται από επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες που δίνουν προτεραιότητα στην προώθηση της απασχόλησης νέων και γυναικών που  βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, και με σεβασμό στο περιβάλλον.
·   Την δημιουργία ομάδων και πρωτοβουλιών «υπεύθυνων καταναλωτών - πολιτών», που θα συμφιλιώνουν την ανάγκη για κατανάλωση με την επιθυμία για κοινωνική αλληλεγγύη και που θα στηρίζουν προϊόντα και υπηρεσίες ‘κοινωνικών επιχειρήσεων’ και συνεταιρισμών, προϊόντα του ηθικού εμπορίου, προϊόντα που προέρχονται από πρωτοβουλίες της ανακύκλωσης και της φροντίδας για το φυσικό περιβάλλον.
·   Θα διεκδικήσουμε και θα ενισχύσουμε πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια προσπάθεια συστηματικής αξιοποίησης των προγραμμάτων προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών προς την κατεύθυνση στήριξης των πρωτοβουλιών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στις περιοχές τους. Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες (Ευρωπαϊκή Οδηγία 18/2004), το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη εφαρμογής κοινωνικών κριτηρίων κατά τις διαδικασίες εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, προβλέποντας ‘κοινωνικές ρήτρες’ στους διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
·   Θα κινητοποιήσουμε τους μηχανισμούς που θα διευκολύνουν τους πρωταγωνιστές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στα μέσα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Κρίνουμε απολύτως αναγκαίο το σχεδιασμό κατάλληλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων όπως η αλληλέγγυα αποταμίευση, η εγγυοδοσία και το τοπικό αλληλέγγυο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Δηλώνουμε αποφασισμένοι, ως «υπεύθυνοι αποταμιευτές», να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, εφόσον βέβαια το θεσμικό περιβάλλον τις καταστήσει νόμιμες και ρεαλιστικές.
·         Να διεκδικήσουμε τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία και ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα στηρίζει τη διεύρυνση του ρόλου και της συμμετοχής του τομέα στη συνολική οικονομία.
Ειδικότερα, σε συνδυασμό αλλά και πέραν των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένους όρους που θα διέπουν την απασχόληση, τη φορολογία και τα οικονομικά κίνητρα των ‘κοινωνικών επιχειρήσεων’. Παράλληλα, εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις και τις προθέσεις που περιλαμβάνονται στα προγραμματικά κείμενα (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013), προτείνουμε και διεκδικούμε την εκπόνηση ενός Περιφερειακού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Συλλογικής Οικονομίας και την Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους, την αναγκαία θεσμική και οργανωτική υποδομή, διοίκηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα θα βασίζεται στη συνεργασία του ευρύτερου δυνατού φάσματος φορέων της κοινωνικής οικονομίας, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κρίνουμε αναγκαίο, επίσης, τον ορισμό «Συνομιλητή» από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης στην περιφέρεια για τα θέματα και τα προβλήματα του τομέα, ο οποίος θα έχει και την αρμοδιότητα για ανάληψη ευθύνης και δράσης για τα επόμενα χρόνια.
·         Να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, προσαρμοσμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες, να αποκτήσει τα δικά της χαρακτηριστικά και την αυτονομία της, που θα την διακρίνουν τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, προκειμένου να συνεργάζεται ισότιμα και αποτελεσματικά μαζί τους, χωρίς να κινδυνεύει από «κρατικοποίηση» ή «ιδιωτικοποίηση» αλλά και από τις αδυναμίες («ασθένειες») του πολιτικού και του διοικητικού συστήματος της χώρας.
·         Θα προβούμε στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και την ευαισθητοποίηση για τα θέματα της κοινωνικής οικονομίας. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την οικονομία της αγοράς ούτε φυσικά και τις δημόσιες πολιτικές.  Αποσκοπεί, ωστόσο, να επηρεάσει θετικά τις δημόσιες πολιτικές, να καλύψει συλλογικές και ατομικές ανάγκες και να αντιμετωπίσει ευκαιρίες και προκλήσεις τις οποίες αδυνατούν να διαχειρισθούν το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.
Μέσω πρωτοβουλιών ενεργητικής αλληλεγγύης, πασχίζουμε να εκφράσουμε τη θέλησή μας για αντίσταση στη μοιρολατρία και την πίστη μας στην κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία, τη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη των πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή δεν είμαστε μόνοι. Η πρωτοβουλία συναντιέται με ανάλογες πρωτοβουλίες στον ευρωπαϊκό χώρο, πρωτοβουλίες που τις χαρακτηρίζει η κοινή πεποίθηση ότι η Ευρώπη δε θα οικοδομηθεί μόνο με τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά με αλληλεγγύη και ισότιμες σχέσεις στη διαχείριση και κατανομή των πόρων.
Η δυσκολία και πολυπλοκότητα της οικοδόμησης μιας σταθερά αναπτυσσόμενης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας δεν μας φοβίζει, αντίθετα μας προσφέρει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, δέσμευσης και αποτελεσματικότητας. Την αλληλεγγύη προς τους περισσότερο ευάλωτους συμπολίτες μας την αντιμετωπίζουμε κυρίως ως συμπαράταξη μεταξύ ισότιμων πολιτών, ως διαδικασία αξιοποίησης των πολύπλευρων ικανοτήτων τους και ως συμμαχία με τους φορείς εκπροσώπους τους.
Η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι μόνο μέσο ανάπτυξης της απασχόλησης και της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής αλλά και μέσο για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότιμη συμμετοχή και δικαιότερη κατανομή του πλούτου.
Είναι ταυτόχρονα ελπίδα και κοινό μας όραμα.
Στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν θέση τα «δίκτυα των ανθρώπων, των τοπικών κοινωνιών, οι τοπικοί δεσμοί, τα άτυπα και θεσμικά δίκτυα» που αναδεικνύει η κοινωνία των πολιτών :  
·                     Δίκτυα Μικρών Επιχειρήσεων
·                     Συνεταιρισμοί Γυναικών
·                     Ενώσεις νέων αγροτών
·                     Ομάδες παραγωγών
·                     Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης
·                     Τοπικά σύμφωνα Ποιότητας
·                     Κλαδικά ή διακλαδικά δίκτυα
·                     Συμπράξεις ή μορφές κοινοπραξιών Μικρών Επιχειρήσεων  
……………………………………………………………………………………………………………………………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου