Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Νίκου Στουπή στην ΑΥΓΗ της 24/10/2010


"Αυτές οι εκλογές μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους" υπογραμμίζει μιλώντας στην κυριακάτικη "Αυγή" ο Νίκος Στουπής, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ", καλώντας τους συμπολίτες του να σπάσουν τον "φαύλο κύκλο του δικομματισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ..".
Επιπλέον, ο Νίκος Στουπής αξιολογεί τη διάσπαση της αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι "υπάρχει διαφορετική πολιτική στόχευση όσον αφορά το διακύβευμα των Περιφερειακών εκλογών".
Η "Κ.Α." παρουσιάζει τα προβλήματα της πολύπαθης περιφέρειας, τους υποψηφίους σε τρεις μεγάλους δήμους και τον πολιτικό χάρτη των υπολοίπων υποψηφιοτήτων.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ
Η ανεργία μαστίζει τις βιομηχανικές και αστικές περιοχές τη Θήβα, τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, την Λαμία, την Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι. Η νεολαία δεν βρίσκει δουλειά. Η αγροτική παραγωγή φθίνει διαρκώς και το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε έως και 30%. Τα χωριά και η ύπαιθρος ερημώνουν. Οι πόλεις δεν δίνουν πλέον καμιά διέξοδο. Οι συνταξιούχοι ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι φυσικοί πόροι της περιφέρειας και η ενέργεια δίδονται βορά στα μεγάλα συμφέροντα και στην κερδοσκοπία.Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε πτώση 30% και η σπονδυλική στήλη της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας, η μικρή βιοτεχνία, παραπαίει αφού βρίσκεται αντιμέτωπη με την έλλειψη ρευστότητας.
Περιφερειακός προγραμματισμός και ανάπτυξη
Το ΕΣΠΑ και τα Τομεακά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα παραμένουν στάσιμα, αφού δεν υπάρχει η συμμετοχή του ελληνικού κράτους. Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενώ στο 2011 οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται στο 35%. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους περίπου 600.000.000€, στον τρίτο χρόνο υλοποίησης παρουσιάζει απορρόφηση κοντά στο 15%. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» «πληρώνει τα σπασμένα» των «γαλάζιων» κομματικών και πελατειακών υποσχέσεων και συνεπώς αδυνατεί να δώσει πνοή στην ύπαιθρο.
Οξυμμένα τα προβλήματα περιβάλλοντος
Ο Ασωπός, η άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη στο Σχηματάρι-Οινόφυτα, το Αλιβέρι, οι μολυσμένες θάλασσες του Κορινθιακού, του Ευβοϊκού, η Λάρκο, ο Σπερχειός, ο Μαλιακός, η διάλυση των ορεινών όγκων από την ληστρική εκμετάλλευση, είναι πλευρές της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο όνομα της κερδοσκοπίας της ενέργειας ή των φυσικών πόρων, και για να ικανοποιηθεί ο μισός Ελληνικός πληθυσμός και να θησαυρίσει μια ελάχιστη μερίδα. Η Στερεά Ελλάδα υπηρέτησε με συστηματικό τρόπο τις ανάγκες της πρωτεύουσας, στην οποία συγκεντρώθηκε μεταπολεμικά το μισό ελληνικό κράτος: Ως περιφέρεια-τροφοδότης της Αθήνας με τους φυσικούς της πόρους (τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης), ως κέντρο απόθεσης των βιομηχανιών της Αθήνας (στο Σχηματάρι-Οινόφυτα), ως χώρος εγκατάστασης βαρειών βιομηχανιών (Αλιβέρι, ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ κ.λ.π.) ως ενεργειακό κέντρο δίπλα στην Αττική, ως χώρος αναψυχής του μικροαστικού καταναλωτισμού της πρωτεύουσας (Αράχωβα και άλλοι τόποι τουριστικού προορισμού). Οι λειτουργίες και η οικονομία της περιφέρειας ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και στην κουλτούρα που επέβαλε το «κράτος της Αθήνας».
Νίκος Στουπής : Υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τους “Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο”
AΥΓΗ : Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών;
Ζούμε στην δίνη του «Μνημονίου». Διαλύεται ο παραγωγικός ιστός.
Ζούμε την απώλεια της ανταγωνιστικότητας στα προϊόντα, στην παραγωγή, στις υπηρεσίες. Μεγαλώνουν οι οικονομικές και χωρικές ανισορροπίες, μειώνεται το βιοτικό επίπεδο, οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, διαλύεται η κοινωνική συνοχή.
Στις αυτοδιοικητικές-περιφερειακές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοι της περιφέρειας, θα ψηφίσουν υπό τη βαριά σκιά της βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η διοικητική μεταρρύθμιση θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση. Από τους 92 ΟΤΑ οδηγούμεθα στους 25. Στο διάστημα 2011-2013, η αυτοδιοίκηση θα χάσει πόρους ύψους 500 εκατ.€ το χρόνο. Μαζί, χάνεται η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί ως θεσμός περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
ΑΥΓΗ : Τι προβλέπει το σχέδιό σας για την Περιφερειακή Πολιτική και την ανάπτυξη;
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν ένα βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο. Σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, οι περιφερειακές εκλογές ανατρέπουν σκληρές οικονομικές πολιτικές, λένε ΟΧΙ στην κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, διορθώνουν παραλείψεις και λάθη των κυβερνήσεων.
Οι πρώτες αυτές εκλογές μπορούν να «εκφράσουν» την αντίθεση και δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές -και γιατί όχι-και την ανατροπή τους. Αλλοίμονο αν στις περιφερειακές εκλογές επικρατήσει η στάση της απάθειας και της παραίτησης, η αποχή, το άκυρο, το λευκό. Γιατί έτσι θα σταλεί το μήνυμα ότι ο κόσμος της περιφέρειας προσαρμόζεται και συναινεί στην καταστροφική πολιτική, που προωθούν η κυβέρνηση και το Μνημόνιο.
Ο φαύλος κύκλος του δικομματισμού από το ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ, πρέπει να σπάσει. Η Eπιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια, που μιλά για την συνέχεια και αποδοτικότητα του παραγωγικού συστήματος, την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με κοινωνική δικαιοσύνη προς όφελος των ασθενέστερων, για την κοινωνική οικονομική συνοχή των κατοίκων και άρση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, για την προστασία των φυσικών πόρων.
ΑΥΓΗ : Στην περιφέρεια κατέρχονται δύο ψηφοδέλτια από τον ίδιο χώρο. Τι λέτε γι΄αυτό ;
Δεν κρυβόμαστε από κανένα. Δεν μιλάμε γενικά στο όνομα της κοινωνίας και των κινημάτων.
Δεν κατέχουμε απόλυτες αλήθειες. Στο ψηφοδέλτιό μας συσπειρώνονται άνθρωποι από τον σοσιαλιστικό χώρο, τη Δημοκρατική Συνεννόηση, που πιστεύουν σε έναν εναλλακτικό δρόμο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον  Συνασπισμό, την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία, τα κινήματα.
Οι θέσεις μας ενώνουν τους Εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, επιστήμονες, αγρότες, στρώματα που βυθίζονται προς το περιθώριο της ζωής. Γι΄αυτό και προσπαθούμε μιλάμε με θέσεις, πρόγραμμα, πολιτικές.
Να είμαστε συγκεκριμένοι. Έτσι κάνουμε και τώρα με το «συγγενές (;)» ψηφοδέλτιο. Καθαρές κουβέντες:
Λένε ότι εκπροσωπόυν τα κινήματα. Όμως πότε και με ποιες διαδικασίες τοποθετήθηκε και αποφάσισε η βάση των κινημάτων στην ανάγκη να εκφραστούν πολιτικά αυτά στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές; Αναδείχτηκαν και πως εκπρόσωποι για να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική; Μήπως έχουμε να κάνουμε τελικά με «ασκήσεις επί χάρτου» κάποιων από τους ηγέτες των κινημάτων που εκφράζουν τις δικές του ατομικές ιδεοληψίες, ακόμα και φιλοδοξίες, περί δήθεν σύγχρονων (!) πολιτικών απαντήσεων (αυτοεκφραζόμενα κινήματα ενεργών πολιτών με από τα κάτω αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες-ξεπέρασμα των πολιτικών κομμάτων κλπ ) στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος;
Λένε ότι δεν έχουν σχέση με τα κόμματα. Γιατί τότε,  όλος αυτός ο «ανταγωνισμός» το ποιος κερδίζει συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, και περί απόδειξης ότι ο Συνασπισμός είναι διχασμένος;
Και για να πιάσουμε τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει η πολιτική τους διακήρυξη και να τις συγκρίνουμε με τις δικές μας, αυτές πόση συγγένεια έχουν τελικά με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού; Μήπως συγγενεύουν απόλυτα με τις αντίστοιχες θέσεις του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς;
Απευθύναμε τον Ιούνιο 2010 δημόσια πρόσκληση για διάλογο με βάση το πρόγραμμά μας, το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε έγκαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήσαμε άρνηση. Μας έλεγαν ότι συζητούν στην βάση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών.
Διατυπώσαμε δημόσια πρόταση συνεργασίας στις 23/9/2010. Μας απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται.
Ας είμαστε σαφείς: Υπάρχει διαφορετική πολιτική στόχευση από τις δύο πλευρές στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσον αφορά το διακύβευμα των Περιφερειακών εκλογών. Αντί της συγκρότησης μετώπου ενάντια στο μνημόνιο και στις συντηρητικές πολιτικές την ώρα που η κοινωνία διαλύεται, κάποιοι έκαναν την επιλογή της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου