Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Νίκου Στουπή στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ της Κεντρικής Ελλάδας

Ερωτήσεις

Τι αλλάξει στην Στερεά με τον Καλλικράτη;

Η αιρετή αλλά κουτσουρεμένη σε αρμοδιότητες και χωρίς πόρους περιφέρεια, στα πλαίσια μιας διορισμένης  υπό πλήρη κρατικό έλεγχο υπερπεριφέρειας γίγα της Θεσσαλίας, καθίσταται ένας νέος χώρος άσκησης πολιτικής, πεδίο διεκδίκησης και προώθησης λύσεων των λαϊκών κοινωνικών προβλημάτων.
Tα προβλήματά της, ως αποτέλεσμα του μνημονίου θα οξύνονται : Η ανεργία. Ο οικονομικός μαρασμός. Η αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού και των τριών τομέων της οικονομίας. Η απόσταση περιφέρειας  Κέντρου. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η βαθιά ανισότητα εισοδήματος, υποδομών, οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών. Η έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής. Τα προβλήματα αυτά η Περιφέρεια θα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.  

Ποιό είναι το διακύβευμα των εκλογών του Νοέμβρη; Αυτοδιοικητικό ή πολιτικό;  
Ζούμε στην πιο βαθειά οικονομική-κοινωνική κρίση, που αγγίζει τις ζωές μας, προκαλώντας φόβο και ανησυχία για το αύριο. Το πολιτικό πλαίσιο καθορίζουν :    
1. Το «Μνημόνιο» και το κυβερνητικό έργο με σκληρά οικονομικά  μέτρα, καταστροφικά για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
2. Η Διοικητική μεταρρύθμιση (Πρόγραμμα Καλλικράτης), που επιβάλλεται «στα μουγκά», εξυπηρετώντας τα ισχυρά οικονομικά πολιτικά συμφέροντα.   
3. H κρίση του πολιτικού συστήματος, η απόσταση των ανθρώπων από την πολιτική, και τους πολιτικούς. 
Οι Περιφερειακές εκλογές που αγγίζουν τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας αποκτούν πολιτικό χαρακτήρα, θα στείλουν μηνύματα στήριξης ή ανατροπής των πολιτικών, καταδίκης ή επιβράβευσης του δικομματισμού, στροφής του πολιτικού σκηνικού προς τα Αριστερά.
Η ενίσχυση της προσπάθειας συνάντησης του χώρου της Αριστεράς, της Οικολογίας και των κινημάτων με αυτές που απελευθερώνονται από τον δικομματισμό και κυρίως από τον σοσιαλιστικό χώρο καθίσταται επείγουσα.
Συμφωνείτε με το χαρακτήρα δημοψηφίσματος που δίδουν σε αυτές τις εκλογές για το μνημόνιο; Θα επηρεάσει κι αν ναι πόσο την ψήφο των πολιτών;
Οι περιφερειακές εκλογές έχουν ένα βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο.  
Στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, οι περιφερειακές εκλογές καταγράφουν τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στις πολιτικές. Τις ανατρέπουν, λένε ΟΧΙ στην κατάργηση κοινωνικών κατακτήσεων, διορθώνουν λάθη των κυβερνήσεων. Την ψήφο των πολιτών θα την επηρεάσει η οικονομική πολιτική,  η αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής τους θέσης, το μνημόνιο.  
Οι εκλογές είναι ένα κρίσιμο τεστ για την Κυβέρνηση. Δεν εκλέγουν κυβέρνηση και συνεπώς οι πολίτες μπορούν να «εκφράσουν» την αντίθεση τους, στις πολιτικές αυτές.    
Η αντιδημοκρατική εκβιαστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το κομματικό εθνικό, να μας θεωρεί συνυπεύθυνος στην πολιτική του και στην υποτέλεια που οδήγησε την χώρα, να στείλει μηνύματα πειθήνιας υποταγής στην τρόικα που μας κυβερνά, θίγουν το φιλότιμο και την περηφάνια του λαού μας….ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Ούτε η αποχή, το άκυρο και το λευκό αποτελούν επιλογή. Ετσι δεν αμφισβητούνται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του δικομματισμού. Η ενίσχυση του δικού μας Αριστερού  ψηφοδελτίου  που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συνεννόησης, του ΔΗΚΚΙ, του Σοσιαλιστικού χώρου, της Οικολογίας, των Κινημάτων, αποτελεί το καλύτερο μήνυμα αντίστασης σήμερα, και στήριξης λαικών παρεμβάσεων αύριο.

Για  να  ανταποκριθούν οι Περιφέρειες στο θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές τους, διαθέτουν τα απαραίτητα προσωπικό και πόρους;
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει να γίνει σαν την «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση», ένας  εκφυλισμένος πολιτικός θεσμός, να χρησιμοποιθεί ως άλλοθι για τις κυβερνητικές ευθύνες, και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.
Οι οργανισμοί της Περιφέρειας δεν έχουν αποκτήσει νομική οντότητα.
Οι 311 αρμοδιότητες, τα κενά προσωπικού που μεγαλώνουν, η τάση εξόδου λόγω συνταξιοδοτήσεων, ο  περιορισμός των πόρων έως και 30% λόγω μνημονίου, ο ασφυκτικός κλοιός ελέγχου του διορισμένου υπερφερειάρχη, αλλά και το συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό μοντέλο των «απόλυτων αρχόντων» περιφερειάρχη-αντιπερειφερειάρχη, μάλλον οδηγούν σε μια ανάπηρη περιφέρεια, με απονευρωμένες αρμοδιότητες, και την όποια προσπάθεια αποκέντρωσης υπονομευμένη εξ αρχής.   

Η Ελλάδα επανειλημμένως έχει καταδικαστεί για ελλιπή διαχείριση των απορριμμάτων της. Ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Στερεά Ελλάδα πρέπει να τροποποιηθεί και προς ποια κατεύθυνση;
Ο σημερινός Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει ΧΥΤΑ, συστήματα ανακύκλωσης, διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος, εγκαταστάσεις επεξεργασίας & αξιοποίησης, Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Δεν προχώρησε με ευθύνη των διορισμένων Γραμματέων του δικομματισμού
Οι καθυστερήσεις δημιουργούν συνθήκες εμπλοκής του επιχειρηματικού τομέα για κερδοσκοπική αξιοποίηση των απορριμμάτων σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
·       Οι  παλινωδίες της Διοίκησης
·       Η νέα τεχνολογική  προσέγγιση για «Ταφή» των υπολειμμάτων μετά την  επεξεργασία τους και όχι τα ΧΥΤΑ, 
·       η αύξηση των αστικών απορριμμάτων,  και,
·       οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι (90.000.000),
θέτουν θέμα επανασχεδιασμoύ.
Προτείνουμε : Προώθηση της ανακύκλωσης-Αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών-Κοινωνική συναίνεση-Χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών και διαδικασιών επεξεργασίας-Χωροταξικό Σχεδιασμό. Στήριξη της  Αυτοδιοίκησης για τις αρμοδιότητες,  και Κλείσιμο των  χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης. 

Ο προσανατολισμός του ΕΣΠΑ που υπάρχει για την  Περιφέρεια Στερεά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της; Την μέχρι τώρα διαχείριση του πως την αξιολογείτε;
Έγκαιρα και από τους πρώτους μιλήσαμε για  αναπτυξιακό σχεδιασμό ,για  Δημοκρατικό Προγραμματισμό, για κοινωνική ανάπτυξη και για την ανάγκη νέας περιφερειακής πολιτικής.
Ο υφιστάμενος-από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-σχεδιασμός του ΠΕΠ, δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας αλλά στις επιλεξιμότητες των διαρθρωτικών ταμείων. Έτσι:
·       Οι οδικοί άξονες της Εύβοιας, Λαμία-Καρπενήσι, Θήβα-Λιβαδειά–Μπράλος κ.α., δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ λόγω ένταξης της περιφέρειας στον στόχο 2.  
·       Οι εκθέσεις ιδεών του ΠΕΠ δεν δημιουργούν ανταγωνιστικότητα προϊόντων-υπηρεσιών
·       Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, λόγω έλλειψης πόρων και επιδοματικής λογικής.  
Το ΠΕΠ δεν ήταν αποτέλεσμα μελέτης της αναπτυξιακής προοπτικής της περιφέρειας. Προέκυψε σαν συρραφή αιτημάτων των τοπικών φορέων, από τα «έξω» και από τα «πάνω», χωρίς δευτερογενή επεξεργασία της σκοπιμότητας των επιμέρους σχεδίων.

Στην περίπτωση που εκλεγείτε ποιες είναι οι τρεις μεγαλύτερες προτεραιότητες της Στερεάς Ελλάδας, που θεωρείτε ότι πρέπει να δρομολογήσετε άμεσα. Από πού θα ξεκινήσετε την επομένη των εκλογών;
Εμείς στην βάση του προγράμματος που έχουμε ιεραρχούμε τρείς μεγάλες προτεραιότητες :
·  Διατήρηση και διεύρυνση, σε συνθήκες μνημονίου,  του κοινωφελούς  περιεχόμενου   δράσεων που αφορούν τον Πολίτη.
·  Αναπτυξιακός Προγραμματισμός για την περιφέρεια με κοινωνική διάσταση
·  Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της περιφέρειας με διεύρυνση και πέρα από τις υφιστάμενες προβλέψεις της δημοκρατικής του λειτουργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου