Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στις εκλογές με την αριστερά! Οι Στόχοι μας για την Ευρυτανία

 

Στις εκλογές με την αριστερά!


* Αρθρο του Σταύρου Κοσμά-Υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας και των υποψηφίων μας στην Ευρυτανία.  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ευρυτανικά Νέα και απηχεί τις θέσεις του συνδυασμού μας για την περιοχή Ευρυτανίας.  

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας  Σταύρος Κοσμάς
Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ευρυτανίας
Ευάγγελος Γιώτας, Λυκοκάπης Νίκος, Μπόμπα-Ζαβού Ευθυμία

Την τελευταία εικοσαετία στην Ευρώπη και στην χώρα μας κυριάρχησε ο Νεοφιλελευθερισμός με την πλήρη αποδοχή του από τις σοσιαλιστικές ομάδες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά την ίδια πολιτική εφάρμοσε και η Ν.Δ. Έτσι το κοινωνικό κράτος και οι κοινωνικές κατακτήσεις εξαφανίστηκαν. Η συγκυρία στην οποία ζούμε  σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών, που στην χώρα μας εκφράζεται με το Αντιλαϊκό Μνημόνιο και τον Καλλικράτη.
Η  πολτική μας στόχευση.   
H στόχευση των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι :
·          Η προβολή των θέσεων της Αριστεράς για την σημερινή πολιτική συγκυρία που σημαδεύει η σε όλα τα μέτωπα επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Η μαζική αποδοκιμασία της  κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου και της Τρόϊκας, γενικά και συγκεκριμένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης με τη συνολική  αντιπαράθεση στον Καλλικράτη.
·          Η προσπάθεια να εκφραστεί μια κατηγορηματική αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των αυτοδιοικητικών  αρχών  του δικομματισμού, με τις οποίες  η περιφέρεια και η ύπαιθρος οδηγήθηκαν σε δραματική κοινωνική, παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική  υποβάθμιση και να προωθήσουμε τις αρχές και τις ιδέες για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση με την ανάδειξη  ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου για την Στερεά Ελλάδα.
·    Ο αγώνας να γίνει πράξη η συμπόρευση με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας  και των κοινωνικών Κινημάτων με τις οποίες μας δένουν σταθεροί ιστορικοί, συναισθηματικοί και πάνω από όλα αγωνιστικοί δεσμοί μέσα στην κοινή μας πορεία στην αυτοδιοίκηση και παρουσία στα κινήματα, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία στην Περιοχή μας.    
·          Η προσπάθεια να βάλουμε τις βάσεις δημιουργίας ρήγματος στο πολιτικό σκηνικό με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και αυτών από τον σοσιαλιστικό χώρο που μέσα από την αντίθεση και αντιπαράθεσή τους με το μνημόνιο αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ και αναφέρονται στην αριστερά με στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού μετώπου αντίστασης που θα ανοίγει δρόμους για ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας

 

Οι Στόχοι μας για την Ευρυτανία


Οι επί χρόνια, ηγεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Δήμων, μικρογραφία των Κυβερνήσεων των δύο μεγάλων Κομμάτων (μικροπολιτική, κομματισμός, αναξιοκρατία, ευκαιριακή διαχείριση), έχει διαμορφώσει την παρακάτω κατάσταση στο Νομό:
Υπηρεσίες με ελλείψεις, φορείς αναπτυξιακοί με δυναμικό παρελθόν, τώρα καρκινοβατούν υπερχρεωμένοι και υφίστανται μόνο για την ύπαρξη των προέδρων και συμβούλων (π.χ. Ευρυτανία Α.Ε., Χιονοδρομικό), ανυπαρξία μακροχρόνιων στόχων (βλέποντας και κάνοντας), έργα για τα έργα (π.χ. ηλεκτροφωτισμός γέφυρας Τατάρνας), δρόμοι για εξυπηρέτηση ανύπαρκτων  εκμεταλλεύσεων, κατακρεούργηση του φυσικού περιβάλλοντος, κόντρα σ’ όλη την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, ξεκοιλιασμένα βουνά, ποτάμια που ανακατεύονται συνεχώς με παράνομες αμμοληψίες, σκουπίδια σε όλα τα ρέματα από την ατολμία να αποφασίσουν για τη διαχείρισή τους.
Το Γ΄ ΚΠΣ δεν πέρασε από την Ευρυτανία και αν πέρασε, καταναλώθηκε σε έργα που δεν αφορούν την πλειοψηφία των Ευρυτάνων, (π.χ. Βελούχι-Αγία Τριάδα). Και την ίδια μεταχείριση επιφυλάσσουν και για το ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα, η ερήμωση της Ευρυτανίας, με εξαίρεση το Καρπενήσι και την Ποταμιά.
Οι προτάσεις μας
Ο κυριότερος  πόρος για την Ευρυτανία είναι το φυσικό της περιβάλλον και το απαράμιλλο τοπίο της, Μια βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στη  διατήρηση αυτού του πόρου, λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα μας δηλ.  στροφή προς οικολογική πορεία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, επιστήμη – τεχνολογία – καινοτομία.  Προϋπόθεση γι’ αυτά:
1. Η άρση της απομόνωσης με εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο για τη σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εσωτερικό του νομού.
Ουσιαστική βελτίωση του άξονα  Καρπενήσι-Ραπτόπουλο (πρότασή μας από το 1998). Ολοκλήρωση των δρόμων : Κρέντη - ΄Άγραφα – λίμνη Πλαστήρα,  Μαυρομάτα –Νεράϊδα, Προυσός – Δομνίστα, Κερασοχώρι–Χρύσω - ΄Αγιος Δημήτριος. Δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σ’ όλα τα χωριά.
2. Χωροταξικό για την  τακτοποίηση χρήσεων που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της περιοχής : ανάπτυξη οικισμών, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, λατομεία. Κήρυξη προστατευόμενων περιοχών (Πανταβρέχει, Ασπρόρεμα, Μαύρη Σπηλιά, μνημεία της φύσης ).
3. Αρχαιολογική Υπηρεσία στο Νομό για την έρευνα και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.
4. Ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας κατά προτεραιότητα, με ουσιαστική ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Γεωργίας και σε συνέχεια με δημιουργία επιχειρήσεων τυποποίησης και εμπορίας.
5. Ενίσχυση της Δασοπονίας με την επαναλειτουργία του εργοστάσιου Φουρνά από το ταμείο δασών, με έργα διευθέτησης χειμάρρων  και κατολισθήσεων, με ορθολογική ανάπτυξη δασικών πόρων όπως κυνήγι, αλιεία ορεινών υδάτων, διαχείριση θαμώνων, παραγωγή καλλωπιστικών φυτών.
6. Τουρισμός. Σύνταξη προγραμμάτων και εξασφάλιση χρηματοδότησης για μικρές μονάδες Αγροτουρισμου για τη διάχυση των επισκεπτών σε ολόκληρη την Ευρυτανία. Ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών όπως η παλιά Βίνιανη, ο Μαραθιάς, οι Δομιανοί. Υποδειγματική λειτουργία των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, βελτίωσή τους, δημιουργία νέων. Δημιουργία δικτύων διαδρομών, μονοπατιών, δασικών δρόμων σηματοδοτημένων για ασφαλή περιήγηση.  Ανάδειξη του επιστημονικού τουρισμού με βάση τη σπάνια φύση της περιοχής
7. Παιδεία. Οι διάφορες μεταρρυθμίσεις που έγιναν δημιούργησαν ανισότητες σε βάρος των μαθητών των περιφερειακών σχολείων και εκμηδένισαν τις ευκαιρίες μόρφωσης και εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η άρση των ανισοτήτων αυτών είναι δύσκολη στην εποχή του έντονου ανταγωνισμού, των ιδιωτικών σχολείων και των ιδιαίτερων μαθημάτων, ιδίως στα περιφερειακά σχολεία των χωριών.
Προτείνουμε : H Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να βασιστεί σε λιγότερα, μεγαλύτερα και καλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα, την παραμονή των μαθητών στα σχολεία μετά το τέλος του υποχρεωτικού ωραρίου, την εκεί σίτισή τους και την διεξαγωγή δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων επιτόπου πριν την επιστροφή τους στα σπίτια.
Στα πλαίσια των αλλαγών στην παιδεία ειδική ποσόστωση σε παιδιά τέτοιων περιοχών για εισαγωγή τους σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σχετικές στο γνωστικό αντικείμενο με την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και τα επαγγέλματα της υπαίθρου.
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: αγκάλιασμα της τοπικής κοινωνίας του υπάρχοντος Τμήματος Τ.Ε.Ι., καθιέρωση υποτροφιών για  σπουδαστές από φορείς τις περιοχής, αναθέσεις μελετών για τοπικά θέματα, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης του ντόπιου επιστημονικού και άλλου προσωπικού. Ανάδειξη του Ιδρύματος.
Οι δύο μεγαλύτεροι κομματικοί σχηματισμοί του δικομματισμού ανακυκλώνουν στα ψηφοδέλτιά τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παρακμιακή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Υπόσχονται και δεσμεύονται να κάνουν αυτά που δεν έκαναν για πολλά χρόνια! Τι τους εμπόδισε; Τι εμπόδισε τον κ. Χειμάρα να αποτελειώσει τον δρόμο μετά το τούνελ; Πώς ο κ. Περγαντάς θα υπερασπιστεί το περιβάλλον μας; όπως αυτό του Ασωπού ως νομάρχης; Στοιχειώδες τάκτ δεν αποτρέπει τη συμετοχή του πρόεδρου του εργατικού κέντρου από το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το κυβερνητικό κόμμα του μνημονίου; Με ποιο κύρος θα συσπειρώσει τους εργαζόμενους σε αγώνες για απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής;
Είναι καιρός οι πολίτες να κάνουν την υπέρβαση και να αλλάξουν σελίδα στην καθεστωτική νοοτροπία  που παγιώνει την απραξία.
Αγνοείστε τους. 
Η μόνιμη παρουσία μας σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα είτε σαν πρόσωπα –πολίτες είτε συλλογικά σαν πολιτικός χώρος, μας δίνει το δικαίωμα και το ηθικό   πλεονέκτημα να διεκδικήσουμε την ψήφο των συμπατριωτών μας, και να τους εκπροσωπήσουμε αύριο  στα όργανα της Περιφέρειας και στις σκληρές μάχες που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν.

·       Σταύρος Κοσμάς Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας
Με την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά–ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και επικεφαλή τον Νίκο Στουπή.
Ο Σταύρος Κοσμάς γεννήθηκε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας το 1957 και είναι δασολόγος, απόφοιτος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Κανακάκη καθηγ.εφαρμογών του ΤΕΙ Λαμίας και έχουν δύο κόρες. Εργάστηκε στην Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Ευρυτανίας, στο ΤΕΙ Λαμίας, και στη Δ/νση Δασών Ευρυτανίας όπου υπηρετεί και σήμερα. Ως μέλος του ΚΚΕ( 1983-1991) συμμετείχε στις διαδικασίες συγκρότησης του ενιαίου Συνασπισμού (1988-89) και στη συνέχεια στον ΣΥΝ ενεργά συνεχώς μέχρι σήμερα. Εκλεγμένο μέλος της συνέλευσης αντιπροσώπων των  κλάδων (Δασολόγων) του ΓΕΩΤΕΕ για πολλά χρόνια, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βίνιανης (1998-2002). διετέλεσε περιφερειακός εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων  και εκλεγμένο  μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπαλλήλων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Συμμετέχει ενεργά στην κίνηση πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου