Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μια αναγκαία απάντηση στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ σχετικά με τις Περιφερειακές εκλογές στην Στερεά Ελλάδα.



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Περιφερειακό Συμβούλιο

Με την «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα
ΌΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»
Ενωτικά-αγωνιστικά με το βλέμμα στο μέλλον*

Τις τελευταίες ημέρες–ίσως όχι άσχετο με το γεγονός πως σε μια εβδομάδα τελειώνει η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές- με μια σειρά δημοσιευμάτων- όσον αφορά τον Συνασπισμό, επιχειρείται να δοθεί η εικόνα  ενός  «διχασμένου κόμματος»  σχετικά  με τις επιλογές του για τις Περιφερειακές Εκλογές στη Στερεά Ελλάδα. 
Στην επιχείρηση αυτή πρωτοστατούν ελάχιστοι σύντροφοι στην Περιφέρεια της Στερεάς, με επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα (ΑΥΓΗ 9-10-2010), οι οποίοι αποφάσισαν να είναι υποψήφιοι σε άλλο ψηφοδέλτιο με σαφείς διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις όσον αφορά το πολιτικό διακύβευμα του αποτελέσματος της κρίσιμης πολιτικής   μάχης των Περιφερειακών Εκλογών. 
Πόσο ηθικό είναι  όμως  να θέλουμε να χρησιμοποιούμε το κόμμα στο οποίο λέμε ότι ανήκουμε,  χωρίς  να  σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις του, προσπαθώντας εκ των υστέρων να δικαιολογήσουμε τις προσωπικές μας πολιτικές επιλογές σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα με τα επιχειρήματα της δήθεν κομματικής απεξάρτησης και της ενίσχυσης της ατομικής ενεργής στάσης ως πολίτες;
Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα στο οποίο  οι σύντροφοι οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση τόσο στον εαυτό τους, στο κόμμα τους  όσο και στην κοινωνία που ζητά την ενωτική παρουσία της Αριστεράς σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Η συγκυρία στην οποία ζούμε  σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών. Ειδικά στην χώρα μας εκφράζεται με το Αντιλαϊκό Μνημόνιο και τον Καλλικράτη.

Για την ανάδειξη και μόνο της αλήθειας τονίζουμε:
·   Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ με συλλογικό, οργανωμένο τρόπο και μέσα από καθορισμένες δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, σχεδίασε και απεφάσισε το πρόγραμμά του για την περιφερειακή πολιτική, το πολιτικό πλαίσιο, και τέλος, τον τρόπο για την κάθοδο των δυνάμεών στις περιφερειακές εκλογές, στα πλαίσια της συμφωνημένης πολιτικής στα πλαίσια του  ΣΥΡΙΖΑ. 
·   Η επιλογή μας για το Ψηφοδέλτιο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα–Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» και επικεφαλή τον Νίκο Στουπή ήταν επιλογή της απόλυτης σχεδόν πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟY, των Ν.Ε., του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΚΠΕ στου ΣΥΝ.
·   Με βάση το συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο στα πλαίσια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για ενωτική παρουσία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις προσεχείς  περιφερειακές εκλογές και απευθύναμε δημόσια πρόσκληση  για συνεργασία σε συγγενείς πολιτικά δυνάμεις.  Απευθύναμε επίσης  στις 23/9/2010, δημόσιο, ενωτικό κάλεσμα συνεργασίας και εκλογικής συμπόρευσης στο «Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς» που όμως την αρνήθηκε, προβάλλοντας τη σεβαστή κατά τα άλλα, πολιτική πρόταση πως «η μάχη είναι κυρίως αυτοδιοικητική», πρέπει να δοθεί «έξω από όλα τα κόμματα» και να στηριχθεί από «ενεργούς Πολίτες στην βάση μιας από τα κάτω  αμεσοδημοκρατικής συσπείρωσης πάνω στο πλαίσιο  που έχουν διαμορφώσει κυρίως γύρω από  το περιβάλλον  τα περιβαλλοντικά κινήματα της περιοχής τα τελευταία χρόνια.
Πολιτική στόχευση στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές για τις δυνάμεις του ΣΥΝ αποτελούν:
·   Η προβολή των θέσεων της Αριστεράς για την σημερινή πολιτική συγκυρία που σημαδεύει η σε όλα τα μέτωπα επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαϊκού κινήματος. Η μαζική αποδοκιμασία της  κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου και της Τρόϊκας, γενικά και συγκεκριμένα στο χώρο της αυτοδιοίκησης με τη συνολική  αντιπαράθεση στον Καλλικράτη.
·   Να εκφραστεί μια κατηγορηματική αντίθεση στις καταστροφικές πολιτικές των αυτοδιοικητικών  αρχών  του δικομματισμού, με τις οποίες  η περιφέρεια και η ύπαιθρος οδηγήθηκαν σε δραματική κοινωνική, παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική  υποβάθμιση και να προωθήσουμε τις αρχές και τις ιδέες για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική, αποτελεσματική και αποκεντρωμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση με την ανάδειξη  ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου για την Στερεά Ελλάδα.
·   Να γίνει πράξη η σταθερή μας επιδίωξη συμπόρευσης με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας  και των κοινωνικών Κινημάτων με τις οποίες μας δένουν σταθεροί ιστορικοί, συναισθηματικοί και πάνω από όλα αγωνιστικοί δεσμοί μέσα στην κοινή μας πορεία στην αυτοδιοίκηση και παρουσία στα κινήματα, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία στην Περιοχή μας.    
·   Να βάλουμε τις βάσεις δημιουργίας ρήγματος στο πολιτικό σκηνικό με την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και αυτών από τον σοσιαλιστικό χώρο που μέσα από την αντίθεση και αντιπαράθεσή τους με το μνημόνιο αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ και αναφέρονται στην αριστερά με στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού μετώπου αντίστασης που θα ανοίγει δρόμους για ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας
·   Να δώσουμε   ελπίδα και έμπνευση  στον  κόσμο της Αριστεράς που έχει κουραστεί από τις άγονες αντιπαραθέσεις για ένα  καινούριο ξεκίνημα που μπορεί ανατρέποντας  τις αδυναμίες του παρελθόντος να δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας διαφορετικής για την Αριστερά και τη χώρα προοπτική στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.
Η πρότασή μας αυτή, έχει την συμφωνία των δυνάμεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ, αγωνιστών του αγροτικού κινήματος, οικολόγων, επιστημόνων, ανένταχτων αγωνιστών,  συνδικαλιστικών στελεχών, ανθρώπων τελικά της κοινωνίας. Βρίσκει την λαϊκή υποστήριξη  των ανθρώπων της Αριστεράς στη βάση, όπως τα πρώτα μηνύματα δείχνουν, και θα βρουν την υποστήριξή τους και στο ψηφοδέλτιο που τις προσεχείς μέρες ανακοινώνεται
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι
Οι ανάγκες της κοινωνίας και της αριστεράς είναι πέρα από την εικονική πραγματικότητα που ο καθένας μπορεί να διατηρεί για τον εαυτό του. Η κοινωνία σήμερα ζει την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, δεν την αφορούν οι μεμψιμοιρίες ενός αριστερού μικρόκοσμου, οι προσωπικές πολιτικές, οι ιδεοληψίες  και η κατοχή της απόλυτης αλήθειας.
Προφανώς και το όποιο παρελθόν και η προσφορά του καθένα στους αγώνες και την αριστερά είναι σεβαστά, και η ιστορία θα είναι αυτή που θα αποτιμήσει το θετικό ή αριστερό τους πρόσημο. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελεί και μελλοντικό διαβατήριο. Όλοι και όλες μας κρινόμαστε καθημερινά και αυστηρά για τις θέσεις και την στάση μας από τον κόσμο της  Αριστεράς πρώτιστα, και από την κοινωνία γενικότερα.
Όσον μας αφορά θέλουμε να τονίσουμε: 
 Η μαχητική και πρωτοπόρος παρουσία σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, η  ειλικρινής διάθεση συνεργασίας, η σεμνότητα και το απεριόριστο πνεύμα προσφοράς και θυσίας ήταν το στίγμα της Αριστεράς που αποτέλεσε το ηθικό της πλεονέκτημα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά υποσχόμαστε πως θα υπηρετήσουμε-κρατώντας ανοιχτές τις συναγωνιστικές αγκάλες –σήμερα  αλλά και στις σκληρές μάχες που έρχονται.

Υπογράφουν
·   Γραμματείς των Ν.Ε. του ΣΥΝ Ευβοίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας,
·   Περιφερειακό Συμβούλιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Στερεά Ελλάδα 11-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου