Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Να μην μετατραπεί ο Κορινθιακός σε…Ουγγαρία

Οι εικόνες από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για τη διαρροή της κόκκινης λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας  στην Ουγγαρία είναι εικόνες φρίκης.  
Τα ΜΜΕ λένε πως η κόκκινη λάσπη στην είναι «τοξική», «δηλητηριώδης», «επικίνδυνη για την δημόσια υγεία», «περιέχει βαρέα μέταλλα», «είναι καυστική», «περιέχει ραδιενεργά υλικά». Στην Ουγγαρία η κόκκινη λάσπη αποθηκεύεται σε επίγειες δεξαμενές... και φαίνεται.
Στον κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού για 5 δεκαετίες διοχετεύονται 750,000 περίπου τόνοι το χρόνο…και κρύβονται. Οι μελέτες και τα στοιχεία των επιστημονικών φορέων και του Πανεπιστημίου της Πάτρας, λένε πως το 1/5 του βυθού του Κορινθιακού έχει καλυφθεί από την κόκκινη λάσπη του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
 
Οι τοπικοί φορείς, οι κάτοικοι των νομών του Κορινθιακού το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του Κορινθιακού και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς άσκησης πολιτικής.
Αίτημα όλων ήταν να λάβουν μέτρα έτσι ώστε να μην μετατραπεί ο Κορινθιακός σε βιομηχανική χαβούζα.
Αίτημα αιχμής ήταν και είναι να σταματήσει η εναπόθεση κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού και να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση του.
Σε όλους νομούς του Κορινθιακού, οι αριστερές και περιβαλλοντικά ευαίσθητες δυνάμεις και οργανώσεις έθεσαν το θέμα στη Βουλή αλλά και στα Νομαρχιακά Συμβούλια, τα οποία δήλωναν ανευθυνουπεύθυνα και αναρμόδια.
Ποιος όμως θα αναλάβει τις ευθύνες για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών και ποιος για τις επόμενες γενιές από το συνεχιζόμενο έγκλημα ;
Πως μετριέται, η υγεία τόσων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φωκίδας αλλά και όλων των νομών περιοχών του Κορινθιακού;
Ολοι λένε πως για την σημερινή κατάντια και την περιβαλλοντική υποβάθμιση σε συγκεκριμένες περιοχές της περιφέρειάς μας, φταίει το πολιτικό σύστημα.
Δηλαδή αυτοί που κυβέρνησαν τριάντα-σαράντα χρόνια τώρα, αυτοί που χωροθέτησαν και εφάρμοσαν πολιτικές και μοντέλα ανάπτυξης. Δηλαδή αυτοί που άσκησαν διοίκηση. Δηλαδή το ίδιο πολιτικό προσωπικό, που στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης αδιαφόρησε για το περιβάλλον και τις αναγκαίες περιβαλλοντικές πολιτικές.
Αυτό το πολιτικό προσωπικό της δικομματικής εναλλαγής που σφυρίζοντας αμερικάνικα,  επιμένει να κυβερνά ακόμη και σήμερα και να ζητά την ψήφο μας στις περιφερειακές εκλογές. Αλήθεια τι θα προτείνουν και τι θα κάνουν για την περιβαλλοντική πολιτική στην περιφέρεια και στoν Κορινθιακό;. Η θα δηλώνουν και στην νέα περίοδο ανευθυνουπεύθυνοι ;  
Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν στην βαρβαρότητα της λεγόμενης «ανάπτυξης», που δρομολογεί την καταστροφή του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενεές.
Στις περιφερειακές εκλογές και στην καθημερινή ζωή έχουμε την δύναμη.
Στις εκλογές ας τους σταματήσουμε, να χτυπάνε την πλάτη των πολιτών και να υποθηκεύουν το μέλλον μας.
Η αποχή δεν είναι λύση. Ούτε η παραίτηση.

To Γραφείο Τύπου
13-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου