Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η ‘’ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ’’ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

       
Υπoψήφιος Περιφερειάρχης -  Νίκος Στουπής

Η ‘’ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ’’ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Η περιφερειακή παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  Στερεάς Ελλάδας –ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» και ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Στουπής (Γεωπόνος), με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», παρουσιάζει και υιοθετεί τις θέσεις της Προοδευτικής  Συσπείρωσης Γεωτεχνικών (παράταξη στον χώρο των Γεωτεχνικών, στην οποία μετέχει ο ΣΥΝ).  

«Η κυβέρνηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, της υποτέλειας και καταπάτησης κοινωνικών, εργατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, και οι πρόθυμοι συνεργάτες της, με την συνήθη μέθοδο του αιφνιδιασμού ψήφισε στην Βουλή ένα νομοσχέδιο, που στρέφεται κατά των δασών και υποθηκεύει την δημόσια περιουσία.
Το νομοσχέδιο «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις», της κ.Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε με λεκτικούς ακροβατισμούς και παραπλανητική ορολογία στην ίδρυση Πράσινου Ταμείου, την διαδικασία σύνταξης των Δασικών χαρτών και την νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων εντός παράνομων σχεδίων πόλης, καθώς και κάποιες πολεοδομικές διατάξεις.
Στην ουσία είναι άνοιξε τον δρόμο παράδοσης του δημόσιου πλούτου-δασών, και συνακόλουθα του φυσικού περιβάλλοντος σε ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΜΕΓΑΛΑ συμφέροντα των σημερινών εχόντων καθώς και των απόγονων τους, όπως επίσης και σε ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, προς εξυπηρέτηση η αγρα κομματικής πελατείας.  Αν δεν είναι έτσι ας αντικρουστούν οι παρατηρήσεις και προτάσεις της παράταξης μας
Παρατηρήσεις
Το Νομοσχέδιο, προσπαθεί να διευκολύνει την διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών. Όμως ο τρόπος και η διαδικασία που το επιχειρεί προκαλεί τα παρακάτω προβλήματα:
Παρακάμπτει και διαιωνίζει μια τεράστια παράλειψη που έγινε με την κατάργηση του «Ορισμού του δάσους», όταν ο Νόμος 3818/2010 κατάργησε τα ποσοτικά κριτήρια ορισμού και στην θέση τους άφησε ένα τεράστιο κενό.
Παρακάμπτει και αφήνει εκκρεμότητες με 2 θέματα  που έχουν άμεση σχέση με τον ορισμό τους δάσους, αλλά και με την διασφάλιση της Δημόσιας περιουσίας. Αυτά είναι η καταγραφή των χορτολιβαδικών, των βραχωδών και των άγονων εκτάσεων στους δασικούς χάρτες και η καταγραφή των ορίων των Αρχαιολογικών χώρων.
Υποβαθμίζει σκόπιμα την Δασική Υπηρεσία και ιδιαίτερα τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων. Για την σημερινή Υπουργό ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά δεν υπάρχει Δασική Υπηρεσία, όλα τα θέματα που υπάρχουν (Ορισμός δάσους, Δασικοί Χάρτες), διαχειρίζονται απευθείας από το Υπουργείο με τρόπο απαράδεκτο, με ανεφάρμοστες παρεμβάσεις, με δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων και μερικές φορές με γελοίες ανακοινώσεις (Ανάρτηση Δασικών χαρτών τον Σεπτέμβριο 2010).
Δημιουργεί μεγάλες συγχύσεις, ιδίως ως προς την διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με διατάξεις που περιλαμβάνουν νομιμοποιήσεις παράνομων εκχερσώσεων ή καταλήψεων, με κύρωση δασικών χαρτών που μπορούν να έχουν χιλιάδες τρύπες (αντιρρήσεις), με κατάργηση ήδη υπαρχόντων Οδηγιών για την ανάρτηση δασικών χαρτών, με την παράλειψη διευκρινήσεων ως προς τον ορισμό του δάσους (με ποιον ορισμό συντάχθηκαν, με ποιο θα κρίνουν οι Επιτροπές Ενστάσεων και ποιος ισχύει σήμερα), με την κατάργηση του άρθρου 27 του Ν. 2664/1998 πριν ακόμη εφαρμοστεί έστω και δοκιμαστικά. Περιλαμβάνει Αντισυνταγματικές διατάξεις όπως αυτές την νομιμοποίησης παρανομιών και ένταξη δασικών εκτάσεων σε σχέδια πόλης.
Περιλαμβάνει αμέτρητα τεχνικά θέματα, που δεν είναι θέμα νομοθεσίας αλλά τεχνικών προδιαγραφών (χρώμα γραμμών, διορθώσεις, αποτύπωση ορίων οικισμών, λεπτομέρειες τεχνικών προδιαγραφών – άρθρο 21). Προδιαγραφές υπάρχουν σήμερα και αντιμετωπίζουν σχετικά επαρκώς τα αναφερόμενα στο Νομοσχέδιο.
Προτάσεις
1. Να γίνει άμεσα δεκτή από την Υπουργό ΥΠΕΚΑ η εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δασών, ως προς τον ορισμό του δάσους και τις περιλαμβανόμενες σε αυτός εκτάσεις. Ως προς το ποσοστό δασοκάλυψης για τα δάση να επανέλθει σε αυτό του Νόμου 889/79 (Εγκύκλιος) που είναι 15%, οι δασικές εκτάσεις να είναι μεταξύ 10% και 15% και όλα τα υπόλοιπα Δασικά εδάφη (Χορτολιβαδικές εκτάσεις, άγονα, βραχώδη), να οριστούν με κάλυψη έως 10%. Αυτή η ρύθμιση θα έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα:
·    Θα προστατευτούν όλες οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή τα δασικά οικοσυστήματα, που περιλαμβάνουν τα δάση, τις δασικές εκτάσεις τις Χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις άγονες εκτάσεις, τις βραχώδεις εκτάσεις που αποτελούν στοιχεία των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και ισχύει επί αυτών το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Η κλιματική αλλαγή και η ερημοποίηση δεν επιτρέπουν άλλα πολιτικά παιχνίδια και ρουσφέτια σε βάρος των δασών.
·    Θα προστατευτεί άμεσα η δημόσια περιουσία, είτε ως ιδιοκτησία του Ελληνικού κράτους, είτε ως χαρακτήρας των εκτάσεων που δεν θα μπορεί να αλλάξει από τον κάθε διεφθαρμένο πολιτικό.
·    Θα συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών αφού με τον ορισμό του Ν. 998/79 έγιναν οι κτηματικοί χάρτες του Ν. 248/76, οι δασικοί χάρτες όλων των προγραμμάτων της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, εκτός των ήδη καταρτιζόμενων, που μπορούν με γρήγορες διαδικασίες να διορθωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε Διοικητικά δικαστήρια, αλλά και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
·    Θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το ορισμό του δάσους (που έχει κάνει ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), αφού ο προτεινόμενος ορισμός θα είναι σύμφωνος (πάρα πολύ κοντά) και με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής ένωσης.
·    Θα προστατευτούν όλα τα εδάφη από τις απειλές της εξαφάνισης φυτικών και ζωικών ειδών, με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην διατήρηση της Βιοποικιλότητας, αφού σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις ζει ένας τεράστιος αριθμός ενδημικών και κινδυνευόντων ειδών.
2. Να ανατεθεί από την Υπουργό στην Γενική Διεύθυνση Δασών, να διαμορφώσει τις Προδιαγραφές για την σύνταξη Δασικών χαρτών, να προτείνει τις απαραίτητες αλλαγές στον ορισμό του δάσους σύμφωνα με το Σύνταγμα, τις εκτάσεις που πρέπει να περιληφθούν στον Δασικό χάρτη (Χορτολιβαδικές εκτάσεις, άγονα, βραχώδη) σύμφωνα με την Εγκύκλιο που εξέδωσε και τα προτεινόμενα παραπάνω ποσοστά κάλυψης από δασικά φυτά.
3. Να ξεκαθαρίσει οριστικά τι είναι Δασικός χάρτης και τι είναι Δασολόγιο, ώστε να διαλυθεί η σημερινή ομιχλώδης κατάσταση που δημιουργεί επικαλύψεις, συγχύσεις και παρενέργειες (και νομοθετικές) που δεν βοηθούν στην διεκπεραίωση ούτε του ενός ούτε του άλλου.
4. Να αποσυρθεί άμεσα το Νομοσχέδιο και να γίνει ένα νέο που θα προστατεύει τα δασικά εδάφη, θα προνοεί για την (Θετική) συμμετοχή του δάσους στα τεράστια σύγχρονα προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής, της Βιοποικιλότητας και της Ερημοποίησης, θα δίνει στην Δασοπονία το ρόλο της στην προστασία και διαχείριση της φύσης.
Οι πρόθυμοι
Η παράταξή μας καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις ορισμένων μελών των παρατάξεων της ΠΑΣΚ της Δεξιάς και της Επανίδρυσης, που βρίσκονται μάλιστα στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, και που παρακάμπτοντας την Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ για τους Δασικούς χάρτες, εξέδωσαν ανακοίνωση υπέρ του νομοσχεδίου που καταργεί ουσιαστικά την Δασική Υπηρεσία, παραδίδει όλο το έργο των Δασικών χαρτών σε ιδιωτικά γραφεία και αναγάγει μια Ανώνυμη εταιρεία (ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ) παράνομα και αντισυνταγματικά σε θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Τι θα κάνουμε
Η Προοδευτική Συσπείρωση Γεωτεχνικών θα παραμένει σταθερά στην υπηρεσία των συμφερόντων των συναδέλφων μας, χωρίς να ξεχνά ότι υπέρτατη αξία είναι η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και του φυσικού περιβάλλοντος.
                                                                                    Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου